Propuštění Palestinci: Děkujeme mučedníkům, kteří zajali Šalita

Jeruzalém – Do Turecka a dalších zemí Blízkého východu dorazily čtyři desítky palestinských vězňů. Izrael je považuje za příliš nebezpečné na to, aby zůstali na palestinských územích. Jejich přesun je součástí dohody o propuštění vojáka Gilada Šalita. Podle některých komentářů se ale jejich propuštěním výrazně zvýšilo riziko dalších útoků.

Celkem 41 bývalých palestinských vězňů nedostalo možnost vrátit se na palestinská území. Některé obchod s Izraelci utvrdil v tom, že pouze odpor povede ke svobodě dalších, kteří zůstávají za mřížemi. „Naše díky směřují k mučedníkům, kteří zajali toho vojáka. Děkujeme vyjednavačům, kteří uspěli a získali mnoho. Je to opravdu velký úspěch,“ řekl jeden z propuštěných vězňů Mo'tassim Mawdídí, který za podíl na teroristickém útoku strávil ve vězení 17 let. 

Zatímco se propuštěný Gilad Šalit mohl konečně po pěti letech setkat se svou rodinou, izraelská média hodnotí dopady dohody, která na svobodu postupně přivede 1 027 palestinských vězňů. Deník Haaretz obchod označil za první významný úspěch Hamasu od chvíle, kdy v roce 2006 ovládl pásmo Gazy. 

Některé komentáře zmiňují ránu, kterou Izrael zasadil palestinskému prezidentu Mahmúdu Abbásovi. Dohoda s jeho rivaly z konkurenčního Hamasu mu může v očích Palestinců uškodit a nejspíš povede k dalšímu rozštěpení palestinských frakcí na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. 

Zahraniční média se zabývají otázkou, jak výměna ovlivní mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinou. Podle listu The New York Times izraelský premiér Benjamin Netanjahu teď nebude chtít Palestincům dále ustupovat. Naděje na obnovu izraelsko-palestinských mírových rozhovorů se tak prý ještě snížila.

40 Palestinců skončilo v zahraničí (zdroj: ČT24)

Šalit je nyní doma se svou rodinou, pečují o něj také lékaři. Ti ho dnes znovu prohlédli, protože se včera Šalitovi udělalo špatně při cestě ve vrtulníku, který ho dopravoval z jihu Izraele k Tel Avivu. Okolí vojákova domu je uzavřené, hlídají ho policisté. Gilad byl dnes poprvé na procházce s matkou.

Gilad Šalit na procházce s matkou
Zdroj: Ariel Schalit/AP Photo

První rozhovor se Šalitem – mučení, nebo dobrá novinářská práce? 

Izraelce šokoval rozhovor egyptské novinářky Šahiry Aminové s vojákem Giladem Šalitem. Bylo to vůbec první interview, které Gilad po propuštění poskytl, sledoval ho proto celý svět. Podle kritiků si ale novinářka jen přihřála svou polívčičku a vyčerpanému Šalitovi kladla nevhodné otázky.   

Egyptský novinář Saláh Gumaa, který byl rozhovoru přítomen, tvrdí, že Aminová trvala na tom, že se bude hovořit anglicky. To prý ale Šalit odmítl, protože se na to necítil. Moderátor izraelské televize Jonit Levy interview zase prohlásil, že rozhovor hraničil s mučením. Komentátor izraelské televize Channel 10 Raviv Drucker poznamenal: „Vynutit si interview od právě propuštěného vězně je to nejpodlejší, co můžete udělat.“ 

První rozhovor Gilada Šalita pro egyptskou televizi (zdroj: ČT24)

Izraelci ale kritizovali i otázky, které Aminová kladla. Ptala se například Šalita, co říká na to, že Palestinci jsou zadržováni v mnohem lepších podmínkách než on. Nebo co říká na to, že za vlády prezidenta Husního Mubaraka se jeho případ nepohnul z místa, zatímco teď, osm měsíců po jeho svržení, se věc vyřešila. 

„Jsem novinářka a každý novinář by chtěl dělat rozhovor, který budou vysílat stanice celého světa,“ bránila se Aminová v deníku Haarec. Vyloučila, že by Šalita k rozhovoru nutila. „Je pravda, že ho přivedli muži z Hamasu, ale v místnosti pak byli jen členové egyptské rozvědky. Nijak nezasahovali a stejně tak ani lidé z Hamasu. Naprosto zodpovědně říkám, že jsem se Gilada ptala, zda si přeje rozhovor natočit, a on souhlasil. Kdyby nechtěl, rozhovor by nebyl. Je pravda, že byl bledý a vyčerpaný, ale na druhé straně byl také šťastný, že jede domů. Jeho odpovědi byly správné,“ uvedla novinářka.