Americké sondy úspěšně doputovaly k Měsíci

Houston - Pět dní po startu dosáhly dvě sondy amerického Národního úřadu pro letectví (NASA) oběžné dráhy kolem Měsíce. Vyslání sond je jedním z prvních kroků k návratu na Měsíc. Sondy totiž mají podrobně mapovat povrch Měsíce s cílem vytipovat nejvhodnější místo pro přistání příští lidské expedice na přirozené družici Země, dále zjistit možnosti výstavby trvalé měsíční základny a zahájit pátrání po zdrojích vody.

Rozhodující okamžik celé mise k Měsíci nastal po pěti dnech čekání. Pracovníci Goddardova centra vesmírných letů NASA v Marylandu tehdy dokázali úspěšně přepnout motory rakety Atlas-V a na oběžnou dráhu kolem Měsíce uvedli dvě automatické sondy: Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS).

Sonda LCROSS má mít trasu oběhu nasměrovanou přes póly Měsíce. Jejím úkolem bude zjišťovat, zda se ve stinných kráterech polárních oblastí neskrývá nějaká forma ledu. Přítomnost vody na Měsíci by totiž velmi usnadnila zvažované vybudování stálé základny pro kosmonauty, protože v takovém případě by nebylo třeba pro ně dovážet vodu ze Země, což je velmi nákladné.

Vědci vypustili k Měsíci dvě sondy (zdroj: ČT24)

Úkolem LRO bude vytvářet trojrozměrné mapy měsíčního povrchu. Na jejich základě pak odborníci chtějí zvolit nejvhodnější a nejbezpečnější místo pro pozdější přistání lidské posádky. Vědci poukazují na to, že i 40 let po prvním přistání člověka na Měsíci zůstávají pro lidstvo na přirozené družici naší planety mnohá „bílá místa“.