EU zrušila nadcházející přístupové rozhovory s Chorvatskem

Brusel - Evropská unie odvolala další kolo přístupových rozhovorů s Chorvatskem, které se mělo konat tento týden. Důvodem je krach vyjednávání v chorvatsko-slovinském sporu kolem společných hranic. Přístupové rozhovory by prý nepřinesly žádný pokrok. Je to už potřetí, co se jednání přesouvají.

„Hraniční spor je bilaterální záležitostí, kterou mohou vyřešit jen Slovinsko a Chorvatsko,“ uvedlo dnes české předsednictví. Na tom, že průlom ve sporu mohou učinit pouze Lublaň a Záhřeb, trvá i nadcházející švédské předsednictví. To povede unii od července.

České předsednictví odvolalo mezivládní konferenci s Chorvatskem, která se měla konat 26. června. Podle agentury APA dalo Slovinsko jasně najevo, že bez vyřešení vzájemného sporu o hranice se žádné přístupové rozhovory s Chorvaty konat nebudou. Slovinská agentura STA uvedla, že Slovinsko nyní vetovalo i poslední projednávanou kapitolu o statistice. Lublaň tak blokuje 13 z 35 vyjednávaných kapitol.

Zprostředkovatelská mise EU mezi znesvářenými státy minulý týden po šesti měsících snah o vyřešení sporu zkrachovala. Obě země byly v minulosti součástí Jugoslávie. Slovinsko pak v roce 2004 vstoupilo do EU. Nyní se Lublaň a Záhřeb přou o hraniční oblast, kterou Chorvaté prohlašují za svou. Slovinsko tvrdí, že pokud by chorvatské nároky uznalo, znemožnilo by si přímou cestu do mezinárodních vod.