Europoslanec Zahradil bude ve vedení nové frakce

Praha - V prozatímním předsednictvu nové frakce v Evropském parlamentu (EP) s názvem Skupina evropských konzervativců a reformistů bude i český europoslanec Jan Zahradil (ODS). Sám o tom dnes informoval tiskovým prohlášením, ve kterém rovněž sdělil, že frakce dnes oficiálně začala existovat.

Frakci kromě europoslanců ODS tvoří britští konzervativci, polská strana Právo a spravedlnost a po jednom poslanci EP z pěti dalších zemí EU. Předsedou předsednictva je Brit Timothy Kirkhope a místopředsedy Zahradil spolu s polským europoslancem Adamem Bielanem. Zahradil potvrdil, že generálním tajemníkem frakce byl jmenován bývalý generální tajemník frakce Unie pro Evropu národů (UEN) Frank Barrett z Irska.

„Tímto krokem se dlouho připravovaný antifederalistický projekt, na němž se ODS podílela od samého začátku, stal definitivně realitou,“ uvedl Zahradil. Frakce bude disponovat 55 poslanci, a stane se tak čtvrtým nejsilnějším uskupením v Evropském parlamentu.

Hlavní slovo mají Cameronovi konzervativci

Nejsilnější zastoupení v nové frakci mají s 26 členy britští konzervativci. Jejich šéf David Cameron slíbil, že jeho strana vystoupí z Evropské lidové strany (EPP) už v roce 2005, kdy se ucházel o nejvyšší stranický post.

Důležitou součástí euroskeptického parlamentního klubu bude s 15 poslanci i katolicky orientovaná strana Právo a spravedlnost (PiS) vedená polským expremiérem Jaroslawem Kaczyńským. V programu pro volby do EP tohoto uskupení, které je známé i nesnášenlivostí vůči homosexuálům, je mimo jiné co největší snížení zátěže, jež pro polské hospodářství vyplývá z programů EU na ochranu životního prostředí, a zvýšení dotací pro polské zemědělce.

Evropský parlament
Zdroj: ČT24