V Rusku vyvěsila komunistická strana billboardy se Stalinem

Moskva - V Rusku se rozhořela debata nad billboardy komunistické strany. Ta vyvěsila ve Voroněži deset obřích plakátů se sovětským diktátorem Josifem Stalinem, reklama připomíná 130. výročí od jeho narození. Úřady se nyní přou o to, zda tato reklama neporušuje zákon. Komunisté označují reklamu za "společenskou záležitost", nikoli za propagandu. Historici a ruská média ale upozorňují na to, že billboardy mohou být chápány jako pohrdání oběťmi stalinských čistek.

Úřady již zjistily, kdo si billboardy objednal, jde o místní komunistickou stranu. Nyní se rozhodují, zda billboard, na němž Stalin ve vojenské uniformě hlásá: Vítězství je naše, a kde stojí také nápis vůdce pro všechny časy a národy, neporušuje zákony o reklamě.

Komunisté v tom mají jasno, prý jde o společenskou záležitost. „Akcí si připomínáme tohoto velkého člověka a jeho zásluhy o naši zem,“ prohlásil voroněžský mluvčí komunistů Sergej Rudakov.

Umístění stalinských billboardů přišlo komunistickou organizaci asi na 80 000 rublů (téměř 50 000 Kč). Některé agentury se nejdříve zdráhaly kontroverzní plakáty vyvěsit, za peníze ale nakonec většina ostych ztratila.

Billboardy mohou propagovat jen zboží a služby

Vedoucí odboru reklamy z místního magistrátu Sergej Bobornikov si myslí, že plakáty nesplňují podmínky pro komerční reklamu, a proto jsou nepřípustné. „Podle práva mají být billboardy využívány jen k reklamním účelům, včetně společenské reklamy. Billboardy nemohou zobrazovat žádné jiné informace. V tom vidím porušení zákona,“ uvedl vedoucí odboru reklamy z voroněžského magistrátu Sergej Bobornikov.

„Podle zákona lze reklamní konstrukce využívat pouze pro propagaci zboží a služeb, včetně sociálních. Jiné využití je nepřípustné,“ dodal. Nyní se čeká na rozhodnutí města, zda billboardy zakáže.

Velká kritika se na billboardy snesla od historiků, kteří připomínají, že Stalin stál za vraždami tisíců nevinných lidí. Odborníci jsou proto zděšení, že tento diktátor je v poslední době v Rusku spíše oslavován, než zatracován. Přesný počet obětí stalinského režimu není znám, podle posledních průzkumů britských historiků prošlo v letech 1929 -1953 sovětskými gulagy více než 14 milionů lidí. Navíc kolem 7 milionů lidí bylo deportováno na různá místa v Sovětském svazu.

Vydáno pod