Amstettenský tyran Fritzl už podle své švagrové seděl za znásilnění

Vídeň - Josef Fritzl, který se přiznal k dlouholetému věznění a zneužívání vlastní dcery v rakouském Amstettenu, si už v roce 1967 odpykal 18 měsíců vězení za znásilnění. Tuto informaci, s níž před několika dny přišel linecký deník Öberösterreichische Nachrichten, dnes v rozhovoru pro média potvrdila Fritzlova švagrová Christine. Uvedla také, že zneužívaná dcera Elisabeth utekla ve svých 17 letech z domova. Půl roku nato ji Fritzl uvěznil na 24 let ve sklepě svého domu a postupně s ní zplodil sedm dětí.

Christine označila 73letého Fritzla za tyrana, který v rodině nastolil strach. To mu pak pomohlo vykonstruovat příběh tak, aby se nikdo nevyptával na Elisabeth údajně uprchlou k sektě, ani na její tři děti, které byly postupně jakoby odložené na práh rodičovského domu k adopci. Christinina 68letá sestra a Frizlova manželka Rosemarie prý nikdy nevěřila, že by manžel měl s dceřiným zmizením cokoli společného.

Kdyby Rosemarie Fritzlovi v něčem odporovala, těžko říci, co by jí udělal. Asi by ji zbil, řekla Christine. „V každém případě to byl tyran. Co řekl, bylo dobré, a všichni ostatní museli mlčet,“ zdůraznila. Nic však nenasvědčovalo tomu, že by byl narušen vztah mezi Elisabeth a jejím otcem, kterou podle policie zneužíval již od jejích 12 let. „Byl na ni stejně přísný jako na ostatní děti. Nebylo tam nic zvláštního, co by svědčilo o intimnějším vztahu. Ona nic nenaznačila, nikdy se nikomu nesvěřila.“

Deník Oberösterreichische Nachrichten zveřejnil v sobotu soudní záznam ze státního archivu v Linci, podle nějž byl Fritzl v roce 1967 obviněn z vniknutí do bytu 24leté zdravotní sestry a z jejího znásilnění. Policie odmítla případ komentovat, protože jí to zákon neumožňuje. Podle Christiny byla tehdy Rosemarie případem svého muže šokována, podle úsloví 'každý občas dělá chyby' se však zaměřila na udržení rodiny.

Státní zastupitelství v Linci, kde muž v inkriminovanou dobu žil, předalo dokumentaci k tomuto případu státnímu zastupitelství v dolnorakouském St. Pöltenu. To uvedlo, že 40 let starý případ nefiguruje ve Fritzlově trestním rejstříku a nefiguroval by tam, ani kdyby se stal.

Policie v těchto dnech prověřuje, jestli před dvaadvaceti lety Fritzl nespáchal dosud neobjasněnou vraždu mladé dívky, jejíž tělo se našlo nedaleko jeho rekreační chaty u jezera. Prověřovány jsou však i další případy žhářství a vraždy v 70. a 80. letech, kterých se mohl hlavní aktér amstettenské kauzy také dopustit.

Josef Fritzl
Zdroj: ČT24