Dobrodruh Piccard: Obletím svět v solárním letadle

Curych - Švýcarský dobrodruh a letecký průkopník Bertrand Piccard představil své letadlo na sluneční pohon s názvem Solar Impulse. Stroj s rozpětím 63,4 metru, s nímž plánuje za dva roky obletět svět, ukázal na vojenském letišti nedaleko Curychu. Podle agentury DPA se letadlo úplně obejde bez klasických pohonných hmot. Solar Impulse má rozpětí jako Airbus 340. Tento velký dopravní letoun má kapacitu kolem 400 cestujících. Piccardovo letadlo na sluneční pohon váží ale jen kolem 1,6 tuny, tedy zhruba tolik jako středně velký automobil.

V roce 2012 by s tímto strojem dobrodruh rád v pěti etapách zvládl cestu kolem světa. Na ní by ho měl doprovázet inženýr André Borschberg, který se svým sedmdesátičlenným týmem šest let na vývoji slunečního letounu pracuje.

Zkušební let Solar Impulse už koncem roku

První zkušební let ve dne chce Piccard absolvovat na konci letošního roku, první noční let pak plánuje na příští rok. Je přesvědčen o tom, že by jeho projekt mohl přispět ke snížení závislosti na fosilních palivech. „Pokud může letadlo ve dne i v noci letět jen na sluneční energii bez jiných pohonných hmot, nemůže nikdo už tvrdit, že takové řešení není možné také pro auta, topení, klimatizaci či počítače,“ řekl Piccard před zhruba 800 hosty, mezi nimiž nechyběl ani monacký kníže Albert II.


Piccard obletěl svět už před deseti lety, a to v balonu. Spolu s Britem Brianem Jonesem cestu kolem země zvládl bez mezipřistání. Piccardův otec Jacques se zase v roce 1960 s americkým kolegou potopil v batyskafu do rekordní hloubky v Mariánském příkopu. Dědeček August a jeho asistent byli v roce 1931 prvními lidmi, kteří se ocitli ve stratosféře. Vyletěli do ní balonem.

Vydáno pod