V Mexiku zadržen člen narkomafie se seznamem uplácených policistů

Monterrey (Mexiko) - Mexičtí vojáci zatkli údajného člena drogového kartelu, který měl u sebe seznam 33 zřejmě zkorumpovaných policistů. Muž měl u sebe také dva ruční granáty a samopal s tlumičem. Dnes v noci o tom informovala agentura AP. Mexiko nasadilo do boje proti narkomafii 36.000 policistů a členů armádních jednotek.

Zatčený Omar Ibarra měl seznam 33 policistů z monterreyského bohatého předměstí San Pedro Garza García, kteří od něj podle vyšetřovatelů „pravděpodobně dostávali peníze“. Ibarra měl u sebe v době zatčení také dva ruční granáty, dva balíčky marihuany a samopal s tlumičem.

Ve městě Zamora v západomexickém státě Michoacán zabil v sobotu útočník jednoho soudního vyšetřovatele, druhého těžce zranil. Oba muži seděli v době přepadení ve voze. Ve státě Veracruz na jihovýchodě země, který je nechvalně znám činností drogových band, zastřelili neznámí ozbrojenci z jedoucího automobilu ženu a jejího tříletého syna. Dcera oběti a další žena byly během útoku zraněny.

Mexiko trápí vyřizování účtů mezi jednotlivými gangy narkomafie. Ty mezi sebou soupeří o ovládnutí obchodu s drogami, který podle Reuters dosahuje ročního výnosu 40 miliard dolarů (přibližně 740 miliard Kč). Násilnosti mezi jednotlivými zločineckými organizacemi připravily o život tisíce lidí, mezi nimi velké množství civilistů.

Vydáno pod