V Albánii začaly parlamentní volby

Tirana - Albánci od dnešního rána volí nový parlament, volby představují test politické zralosti této balkánské země usilující o členství v Evropské unii. Od sedmé hodiny mají možnost využít hlasovacího práva více než tři miliony Albánců. Na hlasování dohlíží kolem 500 mezinárodních pozorovatelů a několik tisíc místních činitelů.

Mezinárodní společenství tlačí na Albánii, aby zajistila poctivé a svobodné volby. Předchozí volby byly poznamenány podvody i násilnými incidenty a EU i Spojené státy kladou důraz na to, aby to tentokrát bylo jinak.

Ovšem v uplynulých týdnech byli zabiti tři lidé, přičemž albánské sdělovací prostředky tvrdí, že šlo o politicky motivované útoky.

Obě nejsilnější strany jsou proevropské

Největšími soupeři jsou pravicová Demokratická strana Albánie (PDSh) v čele se stávajícím premiérem Salim Berishou a opoziční Socialistická strana Albánie (PSSh), kterou vede oblíbený starosta hlavního města Edi Rama. Obě strany chtějí bojovat s chudobou a přiblížit zemi Evropské unii.

Přibližně 3,2 milionu oprávněných voličů bude vybírat 140 zákonodárců ze 34 stran na příští čtyři roky. Volební místnosti se uzavřou v 19:00. Předběžné výsledky jsou očekávány v pondělí, konečné by měly být vyhlášeny v úterý.