Argentinská prezidentka ve volbách ztrácí většinu v parlamentu

Buenos Aires - Těžkou porážku patrně utrpěla v nedělních volbách v Argentině tamní prezidentka Cristina Fernándezová. Opozice vítězí jak v hlavním městě, tak v klíčové provincii Buenos Aires, kde kandidoval i její manžel, bývalý prezident Néstor Kirchner. Nedělní volby přitom byly považovány za test popularity páru Fernándezová-Kirschner, v němž oba zřejmě prohráli. Po sečtení více než dvou třetin hlasů výsledky naznačují, že vládní peronistická Justicialistická strana ztratila většinu v Poslanecké sněmovně i v Senátu.

V provincii Buenos Aires, kde žije 38 procent Argentinců a rozhoduje se o 35 poslaneckých mandátech, vede s 35 procenty hlasů milionář Francisco De Narváez z Republikánské nabídky. Předseda Justicialistické strany Kirchner je na druhém místě s 32 procenty a svou porážku už přiznal.

Opozice vítězí také v dalších důležitých provinciích Santa Fé, Córdoba či Entre Ríos a dokonce v Santa Cruz, domovské provincii prezidentského páru. V hlavním městě vede kandidátka Republikánské nabídky Gabriela Michettiová s více než 30 procenty hlasů. Má tak o 20 procentních bodů více než Kirchnerův kandidát Carlos Heller.

Argentinci v neděli rozhodovali o složení poloviny z 257 křesel v Poslanecké sněmovně a třetiny ze 72 míst v Senátu. Zatím předběžné výsledky potvrzují předvolební průzkumy, které prezidentskému páru předpovídaly ztrátu většiny v dvoukomorovém Kongresu. Fernándezová zřejmě doplatila na rozhodnutí své vlády zvýšit o 25 procent daně na vývoz sóji, která je hlavním zemědělským produktem této jihoamerické země. Spor se zemědělci loni trval půl roku a značně snížil prestiž prezidentky.