Američtí vojáci po šesti letech odešli z Bagdádu

Bagdád - Američtí vojáci se dnes stáhli z iráckého Bagdádu. Americké bojové jednotky musejí irácká městská centra opustit do úterní půlnoci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, která také stanovuje, že všichni američtí vojáci musejí ze země odejít do roku 2012. Podle šéfa iráckých bezpečnostních sil v Bagdádu generála Abbúda Kanbara do dnešního odpoledne odešli všichni američtí vojáci. Odchod Američanů, kteří byli v Bagdádu rozmístěni od roku 2003, Iráčané oslavují a doufají, že zahraniční vojenská okupace jejich země již brzy definitivně skončí.

Bagdádskými ulicemi dnes slavnostně projížděli iráčtí vojáci na amerických autech pokrytých iráckými vlajkami a květinami. Stažení amerických vojáků, které řada z nich považuje za „vítězství“, oslavovali také tancem a skandováním.

Irácký premiér Núrí Málikí, jehož vláda 30. červen vyhlásila „Dnem národní suverenity“, v projevu k vysokým představitelům armády řekl: „Naše suverenita se začala naplňovat… musíme pokročit, abychom vybudovali moderní stát a těšili se z bezpečnosti, které bylo dosaženo.“


Odchod Američanů přivítala řada Iráčanů, i když někteří z nich se obávají, že by stažení mohli zneužít radikální ozbrojenci k zesílení útoků. „Stažení amerických jednotek je něco, na co čekal každý Iráčan: muž, žena, mladí i staří. Považuji 30. červen za něco jako svatbu,“ říká osmatřicetiletý obyvatel Bagdádu Ahmad Hámid. „Je to důkaz toho, že jsou Iráčané schopni kontrolovat bezpečnost uvnitř Iráku,“ dodal muž, který se nedávno vrátil z egyptského exilu.

Schopnost iráckých jednotek zajistit v zemi bezpečí se však podle některých ukáže až v následujícím období. Série bombových útoků z posledních dnů, včetně dvou nejhorších za poslední více než dva roky, zvýšila obavy, že se ozbrojenci pokusí zvýšit frekvenci útoků. Jen dnešní exploze výbušniny umístěné v autě v blízkosti severoiráckého města Mosulu zabila deset lidí, včetně šesti policistů a jednoho chlapce.

Armáda USA a irácká policie prohledává dům, kde má být skrýš zbraní.
Zdroj: ČT24