Nejucelenější mapa světa bude ke stažení na internetu

Washington - Američtí a japonští vědci představili nejucelenější mapu Země. Složená je z 1,3 milionů snímků a pokrývá 99 % zemského povrchu. Pořídil je satelit Terra, který pomocí zařízení ASTER monitoruje Zemi například kvůli sopečným erupcím. Zájemci si mapu budou moci zadarmo stáhnout z internetu. Při měření byla zmapována nadmořská výška v bodech vzdálených jen 30 metrů od sebe. "Jsou to nejucelenější globální digitální údaje o nadmořské výšce, které jsou na světě zatím k dispozici," řekl vědec Nasa z programu Aster Woody Turner.

„Tento unikátní globální soubor dat bude sloužit uživatelům a výzkumným pracovníkům z různých oborů, kteří potřebují údaje o nadmořské výšce a terénní informace,“ upozornil Turner.

Dřívější nejucelenější mapu tohoto druhu poskytla Nasa's Shuttle Radar Topography Mission, která pokryla 80 % zemského povrchu. Výsledky mise však byly méně přesné ve strmém terénu a v některých pouštích. NASA nyní pracuje na sloučení těchto údajů s novými výsledky z programu Aster, aby dosáhla dalšího zlepšení globální mapy světa.
Program zařízení ASTER se sestavuje podle požadavků na pořízení dat, které se dělí do tří kategorií: místní pozorování, regionální monitorování a globální mapování. Mezi místní pozorování patří data pro studium užití půdy, energetické rovnováhy zemského povrchu nebo pro lokální geologické situace. Zvláštním způsobem se vyřizují žádosti o sledování katastrof, jako jsou sopečné výbuchy, záplavy nebo požáry.