Volby v Albánii skončily zřejmě dokonalým patem

Tirana - Nedělní parlamentní volby v Albánii skončily zřejmě naprostým vnitropolitickým patem. Po sečtění 98 procent odevzdaných hlasů mají obě hlavní soupeřící formace, Demokratická strana Albánie (PDSh) současného premiéra Saliho Berishi a opozice vedená Socialistickou stranou Albánie (PSSh) v čele s oblíbeným starostou hlavního města Edim Ramou, každá po 70 mandátech v parlamentu o 140 členech. Mluvčí opozice obvinila premiéra Berishu, že zabraňuje sečtení posledních hlasovacích lístků, aby opoziční blok připravil o vítězství.

Berisha již v úterý označil svou stranu za vítěze. V té době ještě jeho blok měl v průběžném sčítání před opozicí náskok o jeden jediný mandát. Zatím lze těžko odhadnout, zda sečtení posledních hlasovacích lístků dokáže na naprostém volebním patu něco změnit. Spolupráci obou politických rivalů lze totiž jen stěží očekávat, oba proti sobě již delší dobu velmi ostře vystupují.

Během kampaně došlo k násilí

Během volební kampaně také došlo k násilnostem mezi přívrženci obou seskupení, které si vyžádaly i mrtvé a zraněné. Samotné nedělní volby se však uskutečnily bez problémů a zahraniční pozorovatelé je označili za spravedlivé a poctivé.