Ahmadínežád: Na summit Africké unie nejedu

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád zrušil cestu na summit Africké unie v Libyi. Bez udání důvodu to oznámil jeho úřad. Ahmadínežád v úterý přivítal potvrzení svého znovuzvolení hlavou státu jako vítězství íránského lidu. Rada dohlížitelů v pondělí schválila platnost výsledků, podle kterých drtivě porazil své protikandidáty.

Na summit pozval íránského prezidenta libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, ale ne všichni účastníci byli z jeho případné návštěvy nadšeni. Jeden z nich agentuře AFP řekl, že Ahmadínežádova přítomnost na summitu bude „velký omyl nebo provokace“. Další měli strach, že íránský problém přehluší hlavní téma schůzky, jímž jsou investice do zemědělství a potravinová bezpečnost.

Jeden z neúspěšných kandidátů íránských prezidentských voleb Mahdí Karrúbí dnes oznámil, že nadále odmítá uznat oficiální výsledky. „Tyto volby nejsou platné a odmítám považovat současnou vládu za legitimní,“ řekl Karrúbí.

Rada dohlížitelů nicméně již v pondělí potvrdila, že ve volbách zvítězil Mahmúd Ahmadínežád. Jeho prvenství nicméně musí ještě oficiálně stvrdit duchovní vůdce státu ajatolláh Chameneí, pak teprve bude moci Ahmadínežád složit svou již druhou přísahu.