Belgický i slovinský uchazeč o křeslo šéfa MAAE vzdal kandidaturu

Vídeň - Během posledních dvou dnů odstoupili z kandidatury na funkci generálního ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Belgičan Jean-Pol Poncelet a Slovinec Ernest Petrič. V užším výběru jsou tak již jen tři uchazeči. Volba nástupce současného šéfa organizace Muhammada Baradeje, jemuž vyprší mandát 30. listopadu, by se měla konat ve čtvrtek.

Zbývající kandidáti potřebují získat hlasy nejméně dvou třetin z 35 guvernérů, kteří o novém šéfovi agentury rozhodnou. V předběžném hlasování, které se konalo počátkem června, skončil Poncelet spolu s Petričem na posledním místě. Za důvod ke stáhnutí kandidatury oba muži označili snahu dosáhnout shody na jménu, které by mohlo ve čtvrteční volbě uspět.

Největší šanci stát se generálním ředitelem má zřejmě japonský velvyslanec při MAAE Jukija Amano. V červnu dostal 20 z 35 hlasů. Jeho jihoafrický kolega Abdul Samand Minty získal 11 hlasů. Španěl Luis Echavarri, který působí jako šéf jaderné agentury Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, pak obdržel zbývající čtyři hlasy.
Guvernéři se snaží najít osobnost, která by zmírnila napětí mezi průmyslovými a rozvíjejícími se státy. Právě kvůli jejich rozporům skončila březnová volba šéfa MAAE neúspěchem. Za japonským kandidátem tehdy stály průmyslové země, od nichž dostal 23 hlasů. K jihoafrickému uchazeči se přiklonily rozvojové státy, měl 12 hlasů.

Baradejova nástupce čekají nelehké úkoly

Agentura MAAE, která je jednou z institucí OSN, začala fungovat v roce 1967. Dohlíží na jadernou bezpečnost a na dodržování dohod o nešíření nukleárních zbraní, podporuje výzkum a snaží se propagovat mírové využití atomu. Baradejův nástupce se bude mimo jiné muset vypořádat s nedořešenými spory o nukleární programy Íránu, Sýrie a Severní Koreje, která nedávno provedla jaderné zkoušky. Inspektory MAAE navíc před časem vypověděla ze země.

Abdul Samad Minty a Jukija Amano
Zdroj: ČT24