Nemocná vědkyně byla po měsíci převezena z Antarktidy

Antarktida – Po měsíci čekání se povedla evakuace vážně nemocné vědkyně z Antarktidy Renee-Nicole Douceurová. Ta měla na základně McMurdo vážné problémy se zrakem a řečí. Lékaři ji na dálku nemohli pomoci a vědkyně tak musela čekat více jak měsíc na záchranu, která nakonec proběhla úspěšně. Lékaři předběžně hovoří o tom, že její problémy mohla způsobit mozková mrtvice nebo nádor.

Douceurová nemohla být kvůli náročným klimatickým podmínkám zachráněna dříve. Pokud totiž není na Antarktidě počasí vhodné k odletu, pacient může zůstat na stanici i několik týdnů. Společnost Raytheon Polar Services, která základnu provozuje, tak nechtěla k nákladné akci svolit dřív. Zároveň údajně také nepovažovala stav pacientky za natolik vážný, aby k nouzovému přesunu vydala souhlas.

Podle dostupných informací utrpěla Douceurová mozkovou příhodu. Po dobu čekání na záchranu nicméně některé symptomy již ustoupily a vědkyně tak byla schopna chodit a mluvit. Teď se bude muset podrobit dalším vyšetřením, aby se zjistilo, co se vlastně stalo.

Letadlo, které mělo vědkyni převézt k lékařskému ošetření do nejbližší plně vybavené nemocnice, odstartovalo v pátek z Chile. „Mělo mezipřistání na britské stanici, poté na několik dní skončilo na McMurdo, kde bylo uvězněno počasím, odkud se konečně osvobodilo a dostalo se na Nový Zéland,“ popsal evakuační trasu český polárník z Geografického ústavu Masarykovy univerzity v Brně Pavel Prošek.  

Vědkyně Douceurová byla zachráněna (zdroj: ČT24)

Prošek zároveň potvrzuje, že přechod ze zimního na letní období je v  jižních polárních oblastech komplikovaný. „Stanice McMurdo není v extrémní poloze, je v pobřežní oblasti,“ dodal Prošek. Podle něj nicméně při jakékoliv záchranné akci nejdůležitější roli hraje počasí, i z toho důvodu má většina stanic na Antarktidě svého lékaře.