Brněnské inovační centrum se postará o intranet všech center Microsoftu

Brno - Brněnské Microsoft inovační centrum (MIC) vytvoří a bude spravovat novou intranetovou síť pro všech zhruba 110 obdobných inovačních center po celém světě. Uvedla to PR manažerka české pobočky Microsoftu Markéta Kuklová. Brněnské MIC vyhrálo konkurz vypsaný společností Microsoft, která je největším hráčem na světovém softwarovém trhu.

„Komisi zaujala zejména vysoká schopnost sdílení znalostí s ostatními inovačními centry a návrh nového designu intranetu,“ uvedla. Cílem nového portálu je podle ní vylepšit sdílení informací o činnosti jednotlivých center, a tím i služeb začínajícím IT firmám a studentům.

Brněnské MIC vzniklo jako společný projekt Microsoftu a Jihomoravského inovačního centra (JIC). Svou činnost zahájilo loni v únoru. Podstatou těchto center po celém světě je „výchova“ malých počítačových firem. Základním předpokladem pro vstup do některého z nich je nápad. Firma musí přijít s inovací, která by mohla softwarový svět posunout dál. Možnost prosadit se mají i studenti vysokých škol.

V centrech mají špičkově vybavené servery a také zdarma nejnovější technologie Microsoft. Centra nabízejí i školení, poradenství a další služby. Společnost s miliardovými zisky si od pomoci malým firmám slibuje, že rozšíří uživatelskou síť svých produktů.

Microsoft inovační centra začala vznikat ve světě v roce 2007, v Česku je zatím jediné, to brněnské. V Hradci Králové se nyní chystá otevření v pořadí druhého centra. Brněnské MIC za necelý rok a půl existence uspořádalo na čtyři desítky vzdělávacích seminářů, kterých se zúčastnilo 1200 zájemců.