Po železničním neštěstí v italském Viareggiu už 18 mrtvých

Řím - Počet obětí, které si v noci z pondělka na úterý vyžádalo železniční neštěstí v severoitalském Viareggiu, dnes stoupl na osmnáct. V nemocnici v Carraře dnes nad ránem zemřel muž, který měl popáleniny po celém těle. V nemocnicích v severní Itálii leží 28 těžce zraněných lidí, stav 20 z nich je kvůli rozsahu popálenin, které utrpěli, kritický. Několik osob se stále pohřešuje. Nynější bilance obětí není proto pravděpodobně ještě konečná.

Ve Viareggiu po vykolejení vlaku vybuchla cisterna se zkapalněným plynem. Exploze zničila velký počet domů v okolí, na 2000 lidí muselo být evakuováno. Odborníci se domnívají, že nehodu mohla zavinit zlomená osa cisterny se zkapalněným plynem.

Oba strojvedoucí neštěstí přežili jen s lehkými zraněními. Vypověděli, že těsně před vykolejením zadních vagonů vlaku ucítili nějaký náraz. „Kabina se zaplnila plynem, podařilo se nám vyskočit. Jsme naživu jen zázrakem,“ citovaly je italské servery. Strojvůdci také řekli, že před vykolejením jel vlak rychlostí 90 kilometrů v hodině, o deset méně, než je v daném místě povoleno. Italský ministr vnitra Roberto Maroni řekl, že strojvůdci se zřejmě nedopustili žádné chyby.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)