Šéfem MAAE se stal Japonec Amano

Vídeň - Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE) povede v příštích čtyřech letech Japonec Jukija Amano. Do čela této organizace OSN ho dnes ve Vídni zvolila její rada guvernérů. Ve finálovém hlasování Amano porazil Jihoafričana Abdula Samanda Mintyho. Oba zkušení diplomaté se o nástupnictví po Muhammadu Baradejovi utkali již v březnu. Ani jeden však tehdy nezískal potřebnou dvoutřetinovou podporu 35 guvernérů atomové agentury OSN.

23 hlasů z celkem 35 guvernérů získal Amano už letos v březnu, tehdy ale potřeboval o jeden víc. Tentokrát mu stejná podpora vynesla vítězství. „Jeden z volitelů se zdržel hlasování, a tím pádem byl nový ředitel zvolen,“ vysvětluje Taous Feroukhiová, předsedkyně panelu guvernérů.

63letý Japonec byl favoritem průmyslových zemí s fungující jadernou energetikou. Jejich priorita je zabránit zneužití nukleárních technologií. Naopak rozvojové země se obávají, že restrikce jim znesnadní rozvoj vlastních jaderných programů, a podporovaly Amanova hlavního protikandidáta, kterým byl Jihoafričan Abdul Samand Minty.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Jukija Amano, zvolený generální ředitel MAAE:

„Dnes odpoledne jsem získal podporu 23 zemí, což je počet nutný ke zvolení generálního ředitele.“

V předchozích dvou dnech ze souboje o vedení MAAE odstoupili Slovinec Ernest Petrič a Belgičan Jean-Pol Poncelet. Mandát Baradeje, který stojí v čele této organizace od roku 1997, vyprší 30. listopadu.

Jukija Amano

* 9. května 1946 v japonské prefektuře Kanagawa.

- vystudoval právnickou fakultu na Tokijské univerzitě

- 1972 nastoupil na ministerstvo zahraničí, kde se specializoval na otázky odzbrojení, nešíření jaderných zbraní a jaderné energie

- jako diplomat působil v laoském Vientianu, Ženevě, Washingtonu a v Bruselu

- působil v odborných orgánech OSN, které se zabývají odzbrojením a snahou o nešíření jaderných zbraní

- 2005-2006 byl předsedou Rady guvernérů MAAE

- od září 2005 japonským velvyslancem při MAAE

Amano je považován za technokrata, který by rád „odpolitizoval“ činnost MAAE a rád by se zabýval možnostmi mírového užití jaderné energie. Současně je ale přívržencem tvrdého postoje Washingtonu k Íránu kvůli jeho jadernému programu. V této otázce se shoduje se svým předchůdcem Baradejem.

Jukija Amano
Zdroj: ČT24