O Barrosovi v čele komise se v červenci nerozhodne

Stockholm - O opětovné volbě Josého Barrosa do čela Evropské komise se v červenci nerozhodne. Po jednání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym to dnes řekl švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jehož země se ve středu na půl roku ujala předsednictví Evropské unie. Reinfeldt přesto věří, že rozhodnutí padne krátce poté. Podle Sarkozyho by to mohlo být v září. Oba politici se ale stále rozcházejí v otázce případného rozšíření unie o Turecko.

Na Barrosově setrvání ve vedení EK se v červnu dohodl summit EU. Potvrdit ho ve funkci musí ale ještě nově zvolený Evropský parlament, který se na svou první schůzi sejde v polovině července. Šéfové několika frakcí však již výběr bývalého portugalského premiéra označili za unáhlený a chtějí o něm ještě jednat.

„Nezávislost Evropského parlamentu musí být respektována,“ komentoval nejistou pozici Barrosa dnes Reinfeldt, který věří, že rozhodnutí o osobě nového šéfa EK padne co nejdříve po červenci.

Telefonát Tomáše Sniegoně (zdroj: ČT24)

Podle Sarkozyho by to mohlo být na konci léta. „Zda to bude 15. července nebo 15. září, to není žádné drama. Důležité je, že proti tomu nebude opozice v (Evropské) radě ani (Evropském) parlamentu,“ uvedl podle AFP francouzský prezident. Právě září je termín, kdy by se podle Sarkozyho mohlo o Barrosovi rozhodnout.

Na programu jednání bylo i Turecko

Sarkozy a Reinfeldt na dnešním jednání hovořili i o strukturálních reformách unie. Dotkli se možného budoucího členství Turecka v unii, na které mají Francie a Švédsko odlišný názor. „Francouzský prezident připomněl, že Francie není pro to, aby Evropská unie zastavila celé vyjednávání s Tureckem. Za švédského předsednictví mohou být otevřeny nové body, ale Francie je v dlouhodobém horizontu pro asociaci EU - Turecko. Mluvilo se o spojenectví, nikoliv o integraci,“ uvedl spolupracovník ČT ve Švédsku Tomáš Sniegoň.

Turecko požádalo o členství v roce 1987. O dva roky později mu unie přihlášku odmítla kvůli porušování lidských práv a jeho přítomnosti na Kypru. Kandidátem se stalo v prosinci 1999. Vstupní rozhovory pak začaly v říjnu 2005. Očekává se, že potrvají nejméně deset let.

Vydáno pod