V Íránu bylo popraveno 20 pašeráků drog

Teherán - Dvacet pašeráků drog bylo dnes popraveno oběšením v blízkosti íránského hlavního města Teheránu. Oznámila to agentura AFP. Smrtí se v Íránu trestá vražda, znásilnění, cizoložství, únos, ozbrojená loupež a pašování drog. V počtu poprav této zemi celosvětově patří druhé místo za Čínou, při přepočtu na počet obyvatel dokonce místo první.

Počet vykonaných trestů smrti v Íránu se podle Mezinárodní ligy za lidská práva (ILMR) stále zvyšuje. Jen za první dva a půl měsíce letošního roku bylo v Íránu popraveno nejméně 120 lidí. Podle mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International přitom bylo za celý loňský rok v této zemi popraveno 346 osob, v roce 2007 jich bylo 335 a o rok dříve 177.

Dnes byl obviněn zaměstnanec britské ambasády v Teheránu

Jeden z devíti íránských zaměstnanců britské ambasády v Teheránu, kteří byli zatčeni v souvislosti s protivládními demonstracemi, byl obviněn z toho, že jednal proti íránské národní bezpečnosti. Obviněným je hlavní politický analytik ambasády. V současnosti je ve vězení a podle jeho právního zástupce je vysoce pravděpodobné, že brzy bude postaven před soud. Ostatních osm zatčených by mělo být na svobodě.

Již v pátek se v Teheránu objevily náznaky, že někteří íránští pracovníci britského velvyslanectví půjdou před soud kvůli údajnému podílu na demonstracích následujících po oznámení vítězství dosavadního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v prezidentských volbách. Britové protestovali proti možnosti, že by jejich zaměstnanci byli v Íránu souzeni, a Evropská unie pohrozila, že by v takovém případě mohly unijní země odvolat z Teheránu své velvyslance.

Vydáno pod