Organizace amerických států pozastavila Hondurasu kvůli převratu členství

Tegucigalpa/Washington - Členství Hondurasu v Organizaci amerických států (OAS) bylo pozastaveno kvůli převratu, kterým byl před týdnem zbaven funkce prezident Manuel Zelaya. OAS k tomuto kroku přistoupila několik hodin poté, co generální tajemník této vlivné panamerické organizace José Miguel Insulza oznámil, že jednání s Hondurasem o návratu svrženého prezidenta ztroskotala.

Krátce po návratu z Hondurasu vyzval Insulza panamerickou organizaci, aby zemi za puč potrestala. Předtím vypuzený Zelaya prohlásil, že je optimista a že se dnes stále chystá vrátit do Hondurasu. Prozatímní vláda ho ale varuje, že bude zatčen a nechce povolit přistání jeho letadlu.

Členství měla zatím pozastavené jen Kuba

Situace v Hondurasu (zdroj: ČT24)

Na sobotním jednání v New Yorku organizace Honduras ze svých řad dočasně vyloučila. Země je tak po komunistické Kubě teprve druhým státem, kterému OAS pozastavil členství.

Honduraská prozatímní vláda v sobotu oznámila, že z OAS vystupuje. Organizace však jejich záměr odmítla, protože tento krok musí vykonat legitimní vláda. OAS neuznává nynější honduraský režim jako zákonný.

Zemi dočasně vede Robert Micheletti

Manuela Zelayu, jenž byl u moci od roku 2006, sesadila před týdnem honduraská armáda v den, kdy si chtěl referendem zajistit setrvání v úřadu i po vypršení mandátu v roce 2010. Lidové hlasování na toto téma nejvyšší soud označil za nelegální. Parlament obratem do čela země zvolil svého dosavadního předsedu Roberta Michelettiho, který má zemi vést do parlamentních a prezidentských voleb 29. listopadu.

Převrat se dočkal odsouzení od Spojených států. Ty mají příští týden rozhodnout o případném přerušení hospodářské pomoci Hondurasu, který patří mezi nejchudší americké země.