Bezpečnostní kontroloři pronesli do vládních budov v USA bomby

Washington - Vládní budovy ve Spojených státech jsou špatně chráněné proti případným teroristickým útokům. Vyplývá to ze zprávy amerického Kongresu. Agentům se loni podařilo do deseti federálních úřadů pronést hořlaviny, výbušniny nebo střelné zbraně. Za chyby údajně mohou soukromé ochranky. Jejich zaměstnanci dělají špatně svou práci nebo mají nedostatečný výcvik.

Agentům se při loňských testech bezpečnosti podařilo v deseti případech z deseti pokusů propašovat do státních úřadů nebezpečné předměty, včetně výbušnin. Nepozorovaně je dostali třeba do kanceláře senátora, úřadu ministerstva spravedlnosti nebo dokonce ministerstva pro vnitřní bezpečnost. „Nedokážu pochopit, jak je vůbec možné, že došlo k tak rozsáhlým chybám v bezpečnostní ochraně,“ zlobí se senátorka Susan Collinsová.

Vyšetřování odhalilo chyby soukromých bezpečnostních firem, které si státní úřady najímají. Odhalilo například ochranku spící v pracovní době nebo takovou, která nechala rentgenovým skenerem projet novorozeně. Dalšímu zaměstnanci zase vystřelila zbraň, když ji na toaletách vytáhl z pouzdra. 

Nedostatečná ochrana vládních budov v USA (zdroj: ČT24)

Washington ročně vydá na ochranu federálních úřadů miliardu dolarů. Závěry vyšetřování vyvolaly vzpomínky na atentát na vládní budovu v Oklahoma City z roku 1995. Výbuch směsi benzínu a umělého hnojiva tehdy zabil 168 lidí. Byl to nejtragičtější teroristický útok před 11. zářím na území Spojených států.