Už žádnou balenou vodu, rozhodlo australské městečko

Bundanoon (Austrálie) - V australském městě zřejmě odzvonilo plastovým lahvím. Obyvatelé Bundanoonu odsouhlasili zákaz prodeje balené pitné vody v katastru své obce. Vedly je k tomu obavy, že výroba PET lahví má negativní vliv na životní prostředí. Jde o první případ nejen v Austrálii, ale na celém světě.

O dvoutisícovém městečku Bundanoon ležícím na půli cesty mezi Sydney a Canberrou ve státě Nový Jižní Wales měl až dosud ve světě málokdo ponětí. Nyní si Bundy, jak obci její obyvatelé familiérně přezdívají, řeklo o pozornost svou kampaní proti prodeji balené pitné vodě.

„Každý z nás musí denně vypít spoustu vody, a tak se zrodil nápad nahradit prodej balené neperlivé vody prodejem lahví, do nichž si lidé budou moci na různých místech ve městě načepovat vodu z kohoutku,“ vysvětluje šéf kampaně Huw Kingston. Kampaň podpořili i sami zdejší prodejci. Na veřejném shromáždění, kde se návrh projednával, pak až na dvě výjimky zvedli pro zákaz ruku všichni přítomní.

Už žádnou balenou vodu, rozhodl Bundanoon (zdroj: ČT24)

Bundanoonští ale nejsou jediní, kdo v Austrálii přemýšlejí o dopadech průmyslové výroby na životní prostředí. Premiér státu Nový Jižní Wales už také vydal příkaz, aby státní úřady přestaly balenou vodu kupovat.