Rusko prý rozmístí rakety, nedohodne-li se s USA ohledně štítu

Aquila (Itálie) - Ruský prezident Dmitrij Medveděv varoval Spojené státy, že pokud s Ruskem nenajdou shodu v otázce protiraketového štítu v Evropě, rozmístí Moskva rakety v oblasti Kaliningradu. Navíc by americké plány na vybudování základen mohly zkomplikovat dvoustrannou smlouvu o snížení strategických jaderných arzenálů Ruska a USA, o níž nyní obě země jednají. Medveděv to řekl na tiskové konferenci uspořádané během summitu osmi průmyslově nejvyspělejších zemí G8 v italské Aquile.

„Když se nám nepodaří dohodnout na této otázce, důsledky znáte. Co jsem řekl ve svém prohlášení k národu, nebylo odvoláno,“ cituje Medveděva agentura Reuters.

Šéf ruského státu tak připomněl svůj dřívější rozkaz zahájit přípravu na rozmístění raket Iskander v západoruské enklávě Kaliningradu, které budou reakcí na americkou protiraketovou základnu v Evropě s radarem v Česku a silem s desítkou raket v Polsku.

Medveděv obrátil

Dmitrij Medveděv během návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Moskvě tento týden řekl výrazně mírnějším jazykem než obvykle, že „nikdo neříká, že protiraketová obrana je sama o sobě škodlivá nebo že by někoho ohrožovala“.

Dnes v Itálii se však vrátil k tradičně ostré rétorice Kremlu k protiraketovému deštníku a označil ho za „škodlivý“ a ohrožující Rusko. Americký protiraketový deštník „je škodlivý a nechrání země před případnou hrozbou“, řekl Medveděv a zdůraznil, že radary, které chtějí Američané v rámci tohoto systému instalovat, by pokrývaly do velké míry prostor Ruské federace.

Washington tvrdí, že protiraketový štít je namířen proti zemím jako Írán, jejichž zbraně jsou považovány za hrozbu.

Kaliningradská oblast
Zdroj: ČT24
Vydáno pod