Barack Obama se poprvé sešel s papežem

Vatikán - Baracka Obamu přijal poprvé ve Vatikánu papež Benedikt XVI. Americký prezident se do Vatikánu přesunul z vrcholné schůzky skupiny G8, soukromá audience u papeže trvala asi 20 minut. Oba sdílejí podobné názory na pomoc chudým a propagují mír na Blízkém východě, ale neshodují se v otázce umělého přerušení těhotenství a výzkumu kmenových buněk.

Obamu uvítala u Apoštolského paláce Švýcarská garda v pestrých uniformách. Během prvních záběrů fotografů se papež zeptal na summit G8 a Obama odpověděl, že byl „velmi produktivní, zejména dnes“. Stávající americký prezident si s papežem ovšem tolik nenotuje jako jeho předchůdce George W. Bush.

Symbol změny a symbol tradice. Šéf bílého domu a hlava katolické církve poprvé ruku v ruce. A nebyla to symbolika bez obsahu. Na rozdíl od svého předchůdce si Barack Obama s hlavou katolické církve v mnoha věcech vůbec nenotuje.

„Na některých tématech se shodují a na jiných ne. Tohle setkání je ale spíš duchovní než politické,“ řekl pro New York Times Obamův poradce Denis McDonough.
Obama je pro výzkum kmenových buněk a pro potraty

Obama podporuje výzkum kmenových buněk a souhlasí s právem žen na přerušení těhotenství. To je pro Vatikán nepřijatelné, stejně jako pro vlivné americké křesťanské konzervativce.

„Je potřeba, aby se odpůrci a příznivci interrupcí přestali vzájemně démonizovat,“ uvedl americký prezident 17. května během projevu na římskokatolické Univerzitě Notre Dame

USA také už 7 měsíců marně hledají velvyslance pro Vatikán. Někoho, kdo by přišel s přijatelným názorem na potraty, a to pro obě strany. Kompromis zatím na stole není. Naopak shoda panuje v nutnosti popohnat Blízkovýchodní mírový proces.

Barack Obama hovoří s Benediktem XVI.
Zdroj: ČTK/AP/Haraz N. Ghanbari