Podle NASA blesky raketoplán Endeavour nepoškodily

Mys Canaveral (USA) - Inženýři americké vesmírné agentury NASA nenašli žádné škody na elektronických systémech raketoplánu Endeavour, které mohl při sobotní bouři způsobit blesk. Další, již čtvrtý pokus o start raketoplánu se tedy může uskutečnit dnes v noci. "Inženýři potvrdili, že nenašli žádné škody způsobené bleskem," sdělil Allard Beutel, mluvčí floridského vesmírného střediska. Řídící centrum tak mohlo dát zelenou dalším přípravám startu. V 15:48 SELČ mělo být zahájeno plnění vnějších nádrží Endeavouru. Uvedla to agentura AFP.

NASA start raketoplánu, původně plánovaný na noc ze soboty na dnešek, odložila o 24 hodin kvůli obavě, že blesky, které během sobotní bouřky zasáhly okolí odpalovací rampy, mohly ovlivnit elektrická zařízení vesmírné lodě. Nový pokus o start by se měl uskutečnit, pokud to počasí dovolí, v pondělí v 01:13 SELČ. Podle meteorologů je šance, že se tentokrát odstartovat podaří, sedmdesátiprocentní.

Hlavním cílem šestnáctidenní mise, které se zúčastní sedmičlenná posádka, je vynést na ISS třetí a poslední část japonské laboratoře Kibo. První dvě části laboratoře, která podle AP stála miliardu dolarů (18,6 miliardy korun), byly do vesmíru dopraveny loni. Timothy Kopra, jeden z astronautů Endeavouru zůstane na palubě orbitálního komplexu, kde vystřídá Japonce, který je ve vesmíru od března.

Vydáno pod