Islandský parlament rozhodne o žádosti o vstup do EU

Reykjavík - Islandský parlament rozhodne, jestli země podá žádost o vstup do Evropské unie. Mělo by to přispět k trvalé stabilizaci islandského hospodářství, které zasáhla ekonomická krize. Podle komisaře pro rozšíření unie Olliho Rehna by jednání mohlo být rychlé, protože Island je členem Evropského hospodářského prostoru.

Islandský parlament dnes rozhodne, zda země podá žádost o vstup do Evropské unie. Premiérka vyzvala všech 63 poslanců, aby podpořili záměr požádat unii o přijetí Islandu do svých řad. Mělo by to přispět k trvalé stabilizaci islandského hospodářství, které tvrdě zasáhla ekonomická krize.

„S Islandem bude zacházeno podle jeho vlastních zásluh, ale protože je členem Evropského hospodářského prostoru, jednání s ním by mohlo být poměrně rychlé,“ nechal se slyšet komisař pro rozšíření EU Olli Rehn.

Island rozhoduje o žádosti o vstup do EU (zdroj: ČT24)

Vedle členů sociální demokracie chce pro zahájení přístupových rozhovorů hlasovat i řada poslanců opozičních stran. Zelení požadují referendum. Celkově se ale očekává, že návrh parlamentem projde. Žádost o vstup do unie chce vláda podat 27. července při schůzce ministrů zahraničí sedmadvacítky.