Do údolí Svát se začínají vracet uprchlíci

Islámábád - Do pákistánského údolí Svát se začínají vracet víc než dva miliony uprchlíků, které z hornatého severozápadu země vyhnala vojenská ofenziva proti ozbrojencům hnutí Taliban. Útok proti islámským rebelům, kteří do země pronikají ze sousedního Afghánistánu, zahájila armáda před dvěma měsíci, oblast od povstalců vyčistila, a tak se nyní mohou místní lidé vrátit.

První konvoj autobusů s uprchlíky už zamířil z provizorních táborů zpět do údolí Svát. Armáda totiž po úspěšné ofenzivě proti talibanským povstalcům znovu otevřela silnice, které do oblasti vedou.

O bezpečný návrat konvojů s uprchlíky se stará armáda. V regionu se už víc než tři týdny nebojuje. I přesto ale na místě zůstanou vojáci, kteří údolí Svát neopustí, dokud vláda nerozhodne, že je oblast úplně bezpečná.

I když už se někteří lidé vrátili do svých domovů, nemají vůbec důvod k radosti. V údolí Svát je totiž čekají poničené domy a zpustošená země. Nápor bombardování stíhaček a vrtulníků udělal své. Tanky zbořily domy, obchody, školy i mešity. Elektřina v oblasti nejde, těžko je dostupná i voda.

„Prosíme vládu, ať nám obnoví dodávky proudu, znova postaví naše domy a prozatím pošle pevné stany.“


„Pracujeme na tom, elektřina půjde v Sultanwasu do týdne a v celém Buníru za dva, nejdéle tři týdny,“ slibuje vláda. I tak ale bude trvat měsíce a možná i roky, než se oblast po střetech militantů s armádou zotaví. Místní obyvatelé budou v následujících měsících potřebovat pomoc, upozorňují humanitární organizace.  


Na návrat uprchlíků dohlíží armáda. OSN apeluje na pákistánské úřady, že odchod lidí z provizorních uprchlických táborů zpět do údolí Svát musí být dobrovolný. Rodiny, které se vracejí, dostanou od vlády do začátku nějaké peníze. Není ale jasné, jak velké částky to budou ani na co budou vlastně peníze stačit. Hodně rodin vyčerpalo za čtvrt roku všechny úspory. Vláda proto slibuje, že bude navrátilce podporovat nejméně do konce roku.

Z Pákistánu se nyní násilnosti přesunuly do ostatních regionů. Exploze ve vesnici v pákistánském Pandžábu zabila dnes nejmíň 9 lidí, 60 lidí je zraněných. V budově, kde k výbuchu došlo, se děti učily korán, jsou proto i mezi mrtvými. Exploze vytvořila tři metry hluboký a přes deset metrů široký kráter. Tlaková vlna pak rozbořila až 150 okolních hliněných domů.


Armáda vedla ofenzivu proti Talibancům od dubna, padlo podle ní na 1700 radikálů, není ale mezi nimi ani jeden z velitelů.