Včerejší protesty skončily zatýkáním

New York – Demonstrace proti sociální nerovnosti, které se v sobotu konaly po celém světě, vyústily při až padesátitisícové manifestaci v New Yorku v zatčení více než 70 protestujících. Jedna žena byla v panice mezi policejními kordony podle agentury AFP zraněna, protestující se mísili s turisty a návštěvníky divadel. Další demonstrace se konaly v Los Angeles, Chicagu, Pittsburghu, Bostonu, Denveru, Miami či kanadském Torontu. Zatýkalo se i v Římě - bilance 70 zraněných a 12 zatčených.

Sobotní celosvětová protestní akce Jednotně za změnu (United for Globalchange) pokračovala po městech Austrálie, Asie i Evropy v Severní Americe. Výjimkou nebyl ani New York, odkud vzešlo hnutí Occupy Wall Street (Okupujte Wall Street), jež společně se španělskými protesty inspirovalo celosvětovou kampaň. 

Pochod proti chování finančních kruhů na Wall Streetu v době ekonomické krize se konal v ulicích newyorské finanční čtvrtě na Manhattanu. Policie v sobotu večer zatkla nejdřív 24 osob na pobočce Citibank. Většina byla zatčena pro neuposlechnutí výzvy banky, aby odešli. Skupina protestujících tam při společné akci rušila svá konta. Nejméně pět mužů bylo zatčeno kvůli tomu, že měli masky.

Protesty v New Yorku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Později večer bylo podle agentur zatčeno 42 lidí na hlavním shromaždišti manifestace, na rušném náměstí Times Square, když demonstranti narazili na policejní kordony. Skupina demonstrantů podle policie odmítla uposlechnout výzvu k uvolnění postranní ulice. Protestující si stěžovali, že policie svými opatřeními vytvořila stísněný prostor. Zatčení byli odváženi v policejních vozech. 

Při útěku se zranila jedna žena

Policisté v helmách a s obušky včetně jízdní policie se pokusili dav zadržet. Až na výjimky ale byla demonstrace, jíž se podle odhadů pořadatelů zúčastnilo až 50 tisíc lidí, pokojná. Desítky lidí ale zpanikařily a daly se na útěk. Jedna žena se při pádu zranila v obličeji. Oblast přitom byla plná turistů a návštěvníků broadwayských divadel, mezi něž se demonstranti vmísili.

Demonstrací v amerických městech se účastnily všechny věkové kategorie lidí, studenti, pracující i důchodci. Například v Pittsburghu byli v davu o zhruba 2 000 demonstrantů i rodiče s dětmi. Další protesty se odehrály ve městech Wisconsin, Boston nebo třeba Denver, kde podle televizní stanice KUSA-TV přišlo hnutí podpořit několik tisícovek lidí.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)