Kanada se české odplaty za víza neobává

Toronto - Kanadský ministr pro přistěhovalectví Jason Kenney se neobává odplaty za úterní zavedení vízové povinnosti pro občany České republiky. Zároveň odmítl úsilí české vlády o solidaritu ze strany Evropské unie, jejíchž 27 členů může teoreticky zavést pro Kanaďany víza. Připomněl, že Kanada na problém rostoucí imigrace upozorňovala Česko již loni v únoru. Informovala o tom kanadská agentura Canwest News Service. Česko je vedle Bulharska a Rumunska jednou ze tří zemí EU, která při cestování do Kanady využívá víza.

Kenney také zdůvodnil nečekanost zavedení víz. Podle něj Kanada nemohla své rozhodnutí ohlásit měsíce nebo týdny dopředu, protože to by přivedlo k jejím hranicím ještě více „lidí, kteří zneužívají naší štědrosti a narušují náš imigrační systém“. Zavedení víz má právě za úkol uchránit stávající kanadský imigrační systém.

Kanadský ministr nicméně připustil, že jeho země potřebuje revizi svého azylového systému, což podle něj zdůrazňuje i zavedení víz pro Českou republiku a Mexiko.

Kenney o českých žadatelích o azyl:

„Není tu řeč o takových lidech, kteří po milionech žijí v uprchlických táborech OSN, kteří jsou oběťmi války nebo pronásledování ze strany státu. Dovolit, aby důležitý koncept ochrany uprchlíků byl systematicky porušován lidmi, kteří jsou převážně ekonomickými migranty, je urážející.“

Podle Kenneye kanadský premiér Stephen Harper o narůstajícím počtu žádostí o azyl ze strany českých občanů hovořil již v únoru 2008 se svým tehdejším českým protějškem Mirkem Topolánkem. Podle kanadského ministerstva pro přistěhovalectví přijíždí z České republiky druhý nejvyšší počet žadatelů o azyl. Zatímco v roce 2006 jich bylo pět, od zrušení víz již více než 3000. Více jich je jen z Mexika.