Češi cestující do Kanady už nemohou o vízum požádat až po příletu

Vídeň - Všichni čeští pasažéři, kteří dnes dopoledne odletěli pravidelnou linkou do Toronta, už museli mít víza. Před nástupem do letadla je kontrolovali pracovníci aerolinií. Po dvou dnech totiž přestala platit výjimka, která Čechům umožňovala, aby o vízum požádali až po příletu za oceán. Češi si zatím pro víza musí jezdit do Vídně. Zatím požádalo o víza do Kanady asi 350 Čechů, dnes si pro ně do Vídně přijelo 150, všichni uspěli. Kanaďané ve Vídni už začali vyřizovat první české žádosti došlé poštou.

První přímý let do Kanady ruzyňské letiště bez potíží opustil. Žádný cestující kvůli vízům letenku nevrátil ani nežádal o přeložení letu. Pět lidí se sice k letu nedostavilo, podle ČSA ale jde o běžné číslo. Cestujícím ale vadilo, že museli na poslední chvíli odjet pro víza do Vídně. Kanada ale nepočítá, že by si Češi mohli víza vyzvedávat v Praze.  

Ambasáda ve Vídni už mezitím dva české občany odmítla. Podle oficiálního znění nebyl vízový úředník přesvědčen, že se pár z Otrokovic hodlá vrátit zpět do ČR, druhým důvodem měla být i nedostatečná hotovost na bankovním kontě.

Na kanadské ambasádě ve Vídni se situace zklidňuje 

Češi se před vídeňskou ambasádou scházeli již v brzkých ranních hodinách, někteří přicházejí již v noci, aby byli ve frontě první. Zájemci čekali v chodbě na schodech, dnes bylo na místě připravené občerstvení, včera si totiž čekatelé stěžovali na špatný vzduch a nedůstojné podmínky.

Podle vídeňského zpravodaje Jana Moláčka se situace na kanadské ambasádě ve Vídni zklidňuje. Úředníci nedělají velké průtahy a čekací doba se postupně zkracuje, jak opadá nápor žadatelů. Po ránu se čekalo asi hodinu, teď už fronty nejsou vůbec. Kanada zároveň oznámila, že ani v blízké budoucnosti nebude zřizovat vízové oddělení v Praze.

Dnes také začala platit odvetná opatření české strany, víza si budou muset obstarat držitelé služebních a diplomatických pasů. Pro všechny Kanaďany Česko - jako člen unie - zavést víza nemůže. Mluvčí prezidenta Klause Ladislav Jakl v rozhovoru pro ČT to komentoval slovy: "Toto je typický školní příklad, kdy členství v EU v rámci podmínek, v jakých žijeme, skutečně může omezit naši suverenitu."

Kabinet o rozhodnutí Kanady obnovit víza věděl už v červnu, podle Kohouta musel mlčet

O úmyslu Kanady zavést víza věděl ministr zahraničních věcí Jan Kohout od konce června, ale veřejnost neinformoval, protože o to podle něj kanadská strana požádala. Kohout to dnes řekl v rozhovoru pro ČT. Ještě dva dny před zavedením víz Kohout v televizi tvrdil, že je opatrně optimistický, a naznačoval, že víza v nejbližší době zavedena nebudou.

„Devětadvacátého června během konference o holokaustu mě pan (kanadský ministr pro přistěhovalectví Jason) Kenney seznámil s tři týdny starým úmyslem zavést víza,“ řekl Kohout. Veřejnost o tom ale prý okamžitě neinformoval, „protože kanadská strana nechtěla, kanadská strana nás žádala, abychom o této věci mlčeli,“ řekl Kohout.

Česká vláda žádá sedmadvacítku o solidaritu. Švédsko jako předsednická země sice Čechy podpořilo, zavést Kanaďanům stejný režim v celé unii ale může jen Evropská komise. Ta už se nechala slyšet, že s rozhodnutím nebude pospíchat, závěry by měly být asi až v září.

Češi ve frontě na kanadské vízum
Zdroj: ČT24
Vydáno pod