Američané zabili 24 teroristů jemenské al-Káidy

Saná – Americké bezpilotní letadlo při útoku na pozice islámských radikálů v jižním Jemenu zabilo šéfa mediální sekce jemenské odnože al-Káidy. Zemřelo i dalších 23 osob. Teroristická organizace následně v odvetě vyhodila do vzduchu plynovod, který začal hořet. Stejným způsobem už Američané před čtrnácti dny zlikvidovali vůdce jemenské al-Káidy Anwara al-Awlakiho.

Šéf mediální sekce al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP), Egypťan Ibráhím Banna, byl podle dnešní informace ministerstva obrany zabit včera pozdě večer. Média Bannu označovala za jednoho z nejnebezpečnějších radikálů v Jemenu a údajně byl také na seznamu hledaných osob.

Agentura AFP, odvolávající se na místní kmenové vůdce, tvrdí, že mezi mrtvými byl také jeden z al-Awlakiho synů Abdarrahmán. Potvrdila to prý nemocnice, kam byly oběti náletu převezeny.

Odveta teroristů: Výbuch potrubí

Po pátečním náletu útočníci vyhodili s pomocí raket do vzduchu trasu plynovodu, jímž se vyváží plyn z provincie Maríb do přístavu Balháf. Plameny šlehající z hořícího plynovodu byly dle svědků vidět do několikakilometrové vzdálenosti.

Vlivem chaosu, jenž vládne v Jemenu od začátku roku kvůli protivládním demonstracím, se AQAP prosazuje stále víc zejména na jihu země. Ovládá tam několik měst a stahuje tam své bojovníky. USA použily bezpilotní letadla proti jejím lidem za minulé tři týdny třikrát.

Vydáno pod