NASA digitálně zrestaurovala záběry přistání na Měsíci

Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) digitálně zrestauroval záběry prvního přistání člověka na Měsíci, na něž se američtí astronauti vydali právě před 40 lety. NASA nemá k dispozici originální pásky se záznamem přistání, které jsou zřejmě zničené. Upravila proto kopie. Původní přímý přenos přistání byl zrnitý a přízračný. NASA a specializovaná hollywoodská firma proto záznam, který televize vysílaly 20. července 1969, vyspravily a obrázky jsou teď ostřejší. Například průzor skafandru prvního člověka na Měsíci, Neila Armstronga, byl na původních záběrech rozmazaný. Nyní je zřetelný a vidět jsou i odrazy v něm.

Původní záznam byl uložen na obrovských kotoučích pásek. Každá obsahovala 15 minut videozáznamu a 13 dalších kanálů s daty z Měsíce. NASA v sedmdesátých a osmdesátých letech měla pásek nedostatek, a proto jich zhruba 200 000 vymazala a znovu použila. Zřejmě mezi nimi byly i záběry z Měsíce, protože nejsou k nalezení.

Posádka kosmické lodi Apollo 11 odstartovala z floridského Mysu Canaveral 16. července 1969. Trojice astronautů - Neil Armstrong, Edwin Aldrin a Michael Collins - se v rámci amerického vesmírného programu vydala k Měsíci a 20. července 1969 jej dobyla. Na povrch Luny v modulu Eagle sestoupili jako první lidé Armstrong a Aldrin, z nichž první, poté, co stanul na povrchu zemské oběžnice, pronesl památná slova o malém krůčku pro člověka, ale velkém skoku pro lidstvo.