Unesení Francouzi padli do spárů somálských islamistů

Mogadišo - Dva bezpečnostní poradci z Francie, které v úterý v somálském Mogadišu unesli ozbrojenci přímo z jejich hotelu, padli do rukou islamistickým povstalcům. Ti je pravděpodobně rozdělili a každého drží jiná skupina rebelů. Požadavky, za kterých by rukojmí mohli propustit, nejsou známé.

Dva unesení Francouzi se podle některých zpráv vydávali za novináře, aby zamaskovali své skutečné poslání. Tím bylo školení agentů rozvědky mezinárodně uznávané, ale slabé somálské vlády, která na domácí půdě čelí povstání radikálních islamistů. Právě v jejich spárech se Francouzi nyní ocitli.

„Toho výše postaveného z francouzské dvojice si vzala skupina al-Šabáb, zatímco ten druhý zůstal s šejchem Dáhirem Avejísem, vůdcem skupiny Hizb al-Islám,“ uvedl somálský policejní důstojník Abdikádir Odweyne.

Francouze unesli islamističtí ozbrojenci (zdroj: ČT24)

Přestože mezi oběma skupinami panuje rivalita, spojuje je jeden společný cíl - vyhnat ze země vojáky mírové mise Africké unie a svrhnout úřadující vládu prezidenta Šarífa Šejcha Ahmeda. Toho považují za loutku v rukou západních mocností.


„Američané dodávají jednotkám současné somálské vlády zbraně a munici, aby zabíjely naše lidi. A Evropská unie také poskytuje finanční pomoc k ničení naší země a našich bojovníků,“ říká mluvčí skupiny Hizb al-Islám Músa Araleh.

Přestože většina únosů v Somálsku končí výměnou rukojmí za výkupné, tentokrát by únosci mohli mít požadavky, které půjde jen těžko splnit. Al-Šabáb by si mohl nárokovat například propuštění jednoho ze svých předáků drženého na Guantánamu. Původní ujišťování francouzské i somálské vlády, že únos je čistě kriminální, nikoli politickou akcí, tak bere za své.


„Lidé v Mogadišu věděli, že ti dva nejsou novináři. Dva chlápci, co pracují pro tajnou službu, byli uneseni přímo z hotelu, a to velice organizovaně. Nešlo o žádnou improvizaci, ti lidé šli najisto. Navíc se to odehrálo 14. července, v den výročí pádu Bastily. To rozhodně není dílo obyčejných gangsterů,“ popisuje novinář Grégoire Deniau.

Skupinu al-Šabáb, která v současnosti ovládá prakticky celý jih Somálska i větší část Mogadiša, považují západní zpravodajské služby za prodlouženou ruku al-Káidy a obávají se, že jejím cílem je destabilizovat celý region Afrického rohu.