Brazílie pátrá po původu stovek tun nebezpečného odpadu z Británie

Brasília - Brazilská policie pátrá, jak se do země dostalo přes 1400 tun nebezpečného odpadu z Británie. Do třech brazilských přístavů bylo ilegálně dovezeno 64 kontejnerů, ve kterých měl původně být plastový odpad určený k recyklaci. Brazilskou veřejnost případ pobouřil. Londýn už případ prošetřuje. Dodávka připlula z Británie začátkem roku.

Brazilská veřejnost začala mluvit o tom, že si z jejich země někdo hodlá udělat velkou skládku. Místo plastů objevili překvapení celníci součásti osobních počítačů, baterie, zbytky jídla nebo použité dětské pleny a injekční stříkačky. U pytlů s dětskými hračkami byl navíc ručně psaný vzkaz: „Umýt, než budou rozdány chudým dětem.“

Podle inspektora brazilské celní správy Marca Antonia Medeirose jsou takové praktiky známé ve spojitosti s italskou mafií, která vyváží toxický odpad do jiných zemí, třeba do Afriky nebo Číny: „Teď se to bohužel stalo v Brazílii.“

Brazílie vyšetřuje původ nebezpečného odpadu (zdroj: ČT24)

Brazilské úřady po Británii požadují, aby si tuny odpadků odvezla zpátky. Pět společností spojených se zásilkou už také dostalo pokutu. Pokud se prokáže, že domácí firmy porušily Basilejskou dohodu o nakládání s nebezpečným odpadem, je Británie připravena opět přijmout tvrdá opatření.

Vrátit Británii odpad ale bude Brazílii trvat ještě několik týdnů. Kontejnery zatím čekají ve třech brazilských přístavech. Jejich převoz porušuje Basilejskou dohodu, kterou obě země podepsaly.