Jméno může podle ekonomů ovlivnit úspěch

Praha - Zajímavý objev učinili po dlouhodobém zkoumání statistik čeští ekonomové To, jaké má člověk jméno - či spíše příjmení - může ovlivnit jeho úspěch v životě. Závěr jejich studie je jednoznačný, lidé se jménem, které začíná na první písmena abecedy, to mají v některých životních situacích snazší. Jméno jim prostě pomůže.

Své jméno a příjmení si člověk zpravidla nevybírá, přestože může mít zásadní vliv na jeho život. „Může se to stát už v mateřské škole, míst je nedostatek a děti jsou rozdělovány částečně i na základě abecedy,“ podotýká ekonom institutu CERGE Daniel Münich.

Abecední pořadníky pak člověka provázejí celý život. Na gymnáziích či univerzitách mohou rozhodovat, pokud je na hranici přijetí několik desítek lidí se stejným počtem bodů. Andělové zde zkrátka mají větší šanci než Železní. Ekonomové CERGE proto sledovali výsledky sta tisíc studentů, kteří se hlásili na vysokou školu. Rozdíl v pravděpodobnosti přijetí mezi lidmi ze začátku abecedy a jejího konce dělá čtyři procentní body.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Tento princip se odehrává v životě mnohokrát. Je potřeba firmu na zasklení okna a v telefonním seznamu jsou seřazeny podle abecedy, začíná se od A. Firmy to vědí a upravují jména, aby se dostaly na první místo. Abeceda mění i politiku. Úplnou náhodou nejsou ani jména amerických prezidentů George Bushe a Billa Clintona. Pánů Bílého domu ze začátku abecedy je skutečně víc než těch z jejího konce.

Abecední diskriminaci zná i svět vědy. „Pokud jste na začátku abecedy, máte větší šanci dostat definitivu a stát se úspěšným akademickým pracovníkem,“ vysvětluje ředitel CERGE Štěpán Jurajda. Někteří lidé ve světě se už proto rozhodli pro změnu jména tak, aby se posunuli na začátek abecedy.