Zdravotní stav tří raněných z festivalu Pohoda je vážný

Trenčín - Zdravotní stav tří z několika desítek raněných při sobotním zřícení velkého stanu na hudebním festivalu Pohoda v Trenčíně je nadále vážný. Pacienti jsou hospitalizováni v nemocnicích v Žilině, Trenčíně a Martině. Při neštěstí jeden člověk zemřel a přes 50 bylo zraněno. Všichni ranění až na jednoho Ira a jednoho Brita jsou slovenští občané.

Ředitel trenčínské fakultní nemocnice Rudolf Lintner dnes na tiskové konferenci řekl, že v nemocnicích v kraji zůstává 40 lidí, z toho 19 v Trenčíně. Ambulantně bylo podle Lintnera ošetřeno 56 osob.

Lékařka Jarmila Tichá ze žilinské nemocnice řekla, že stav pětadvacetiletého muže, který tam byl přivezen s poraněnou lebkou, je kritický. Muž je po operaci v umělém spánku a jeho život je ohrožen. Muž při neštěstí přišel o oko a je po operaci v umělém spánku.


Vážné poranění hlavy a mozku utrpěla také devatenáctiletá dívka, která leží v nemocnici v Martině. Mluvčí nemocnice Katarína Kapustová řekla, že dívka byla podrobena neurochirurgickému zákroku a teď je ve stabilizovaném stavu na anesteziologicko-resuscitačním oddělení.


Organizátor: Meteorologové nás dostatečně nevarovali

Neštěstí se stalo v sobotu odpoledne během bouřky. Silný vítr nadzdvihl stan a jeho konstrukce spadla na lidi v něm. „Nejdřív začaly problémy se stany a pak se zhroutila jedna z arén,“ popsal tragédii manažer festivalu Mário Gešvantner. Festival byl okamžitě ukončen.

O tom, že se na festival blíží bouřka, organizátoři věděli. Byli ve spojení s meteorology. „Kdyby nás informovali, že síla větru je tak neúnosná, zastavili bychom koncerty. Hlášena byla síla větru, které měly scény odolat,“ uvedl Gešvantner. 

Návštěvníci, kterým se nepodařilo dostat se do večera domů, mohli přenocovat v trenčínské sportovní hale, kde také dostali jídlo a čaj. Této možnosti využilo asi 300 lidí.

Policie zahájila stíhání

Policejní mluvčí Martin Korch řekl, že policie zahájila trestní stíhání neznámého pachatele. Zatím není jasné, zda se na neštěstí mohl kromě nepříznivého počasí podílet technický stav konstrukce nebo zanedbání povinností.

Zřícený stan dodala německá firma Bossert. „Byli tu i při stavbě, měli tu pár lidí, ale stavěli to lidé ze Slovenska. Při každé kontrole byl majitel firmy,“ řekl Gešvantner.