Írán propustil na kauci posledního zaměstnance britské ambasády

Teherán - Írán dnes na kauci propustil posledního z devíti pracovníků britského velvyslanectví, jež zadržel kvůli údajnému zapojení do protestů proti výsledkům nedávných prezidentských voleb. Husajn Rasám, hlavní politický analytik ambasády, však bude později souzen pro ohrožení národní bezpečnosti země. Podle jeho právníka byla kauce stanovena ve výši v přepočtu 1,8 milionu Kč.

Íránské úřady nechaly 27. června zatknout devět Íránců, včetně Rasáma, kteří pracovali na britské ambasádě. Byli zadrženi kvůli tomu, že se prý zapojili do protestů proti výsledkům prezidentských voleb z 12. června. Osm zaměstnanců velvyslanectví bylo podle íránských tiskových agentur propuštěno již dříve.

Po jejich zatčení se objevovaly náznaky, že někteří z nich půjdou před soud kvůli údajnému podílu na demonstracích, které vyvolalo vítězství dosavadního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v prezidentských volbách.

Britové protestovali proti možnosti, že by jejich zaměstnanci byli v Íránu souzeni, a Evropská unie dokonce pohrozila, že by v takovém případě mohly unijní země odvolat z Teheránu své velvyslance.