Dva zranění z trenčínské Pohody zůstávají ve vážném stavu

Žilina/Martin - Zdravotní stav dvou lidí, kteří utrpěli těžká zranění při sobotním zřícení stanu na festivalu Pohoda ve slovenském Trenčíně, je stále vážný a oba zůstávají v umělém spánku. Informovali o tom zástupci nemocnic v Žilině a Martině, kde pětadvacetiletý muž a devatenáctiletá dívka leží. Třetí pacientka, hospitalizovaná v Martině s vážnými poraněními hlavy, je podle lékařů ve stabilizovaném stavu a komunikuje s okolím. Neštěstí si vyžádalo jednoho mrtvého a desítky zraněných. Podle nejnovějších informací měl přitom stan vydržet podstatně silnější nárazy větru, než pod kterými se zřítil.

Pětadvacetiletý mladík ležící v žilinské nemocnici zůstává ve velmi vážném stavu. Podle dřívějších vyjádření primáře trenčínského oddělení anesteziologie a intenzivní medicíny Dušana Gaši utrpěl muž i ničivé poranění levého oka. Obě dívky ošetřované v martinské nemocnici jsou po neurochirurgickém výkonu na mozku. Jedna z nich je při vědomí a komunikuje s rodiči, druhá zůstává v umělém spánku.

Po neštěstí na festivalu bylo v péči lékařů v několika slovenských nemocnicích zhruba 40 lidí. Utrpěli především zranění hlavy, krku, hrudníku a páteře. Ambulantně lékaři ošetřili téměř šest desítek lidí.

Organizátor viní společnost, která stan zkonstruovala

Policie zahájila v případu trestní stíhání, ale zatím žádnou konkrétní osobu neobvinila. Šéf festivalu Michal Kaščák už dříve odmítl, že by organizátoři podcenili bezpečnostní rizika. V průběhu festivalu vystoupil na pódium a celou kulturní akci na tři hodiny z důvodu blížící se bouřky přerušil. Dokončovalo se pouze vystoupení ve stanu s nejbytelnější konstrukcí - právě ten však spadnul.

Stan porazila mnohem nižší rychlost, než měla

Za pád stanu by podle Kaščáka měla nést odpovědnost společnost, která jej pro festival zajišťovala. Zpravodaj České televize na Slovensku Ladislav Kerekeš informoval o tom, že konstrukce měla vydržet sílu větru minimálně při rychlosti 90 kilometrů za hodinu. V době neštěstí foukal ve festivalovém areálu na trenčínském letišti vítr rychlostí 72 kilometrů za hodinu.

Vítr však stan nadzvedl a konstrukce spadla na účastníky festivalu. V té době v něm byly stovky lidí, kteří se zde po přerušení festivalu schovali před deštěm a větrem, aby zhlédli poslední vystoupení. Obětí tragédie se stal devětadvacetiletý muž z Piešťan. Organizátoři největšího slovenského letního festivalu Pohoda poté akci předčasně ukončili a návštěvníky evakuovali. Před neštěstím na festival podle organizátorů přišlo více než 30 000 lidí.

Vydáno pod