Čeljabinsku se nezdá pomník legionářům: Byli zabijáci nebo osvoboditelé?

Čeljabinsk (Rusko) - V jihouralském Čeljabinsku vyvolal odpor záměr tamní radnice vztyčit v centru města památník československým legionářům, kteří v květnu roku 1918 v tomto městě padli v boji s bolševiky. Místní lidé namítají, že by se pomníky měly stavět vlastním a ne cizím hrdinům, už vůbec ne uchvatitelům. Od pomníku „Běločechům“, jak zní místní název pro československé legionáře, prý není daleko k památníku NATO. Na vybudování monumentu se letos v létě s čeljabinskými úřady dohodl český generální konzulát v Jekatěrinburgu, slavnostní odhalení je plánováno na 20. října.

Památník má být věnován takzvanému čeljabinskému incidentu z poloviny května 1918, který odstartoval bojové akce československých legií v Rusku vyprovokované bolševickými jednotkami. Ve druhé polovině roku československé legie kontrolovaly obrovské oblasti jižního Uralu a jižní Sibiře, odkud vytlačily bolševická vojska.

„Děkujeme Běločechům za zabíjení Rusů, Tatarů, Baškirců a dalších obyvatel Ruska. Vždyť právě bojovými akcemi Běločechů začala v Rusku občanská válka,“ domnívá se jeden z bloggerů. Podobného názoru je i ruský politolog Andrej Lavrov, který v listě Nězavisimaja gazeta označuje odhalení pomníku za neopodstatněné. „Počátkem minulého století se vojáci českých legií zabývali jen vražděním a loupením na železnici. Právě tito lidé 'zradili' admirála Kolčaka a vyvezli většinu ruského zlata do Čech. Od těch dob nikoho ani nenapadlo, aby se za to aspoň omluvil,“ napsal Lavrov.

Místní úřady jsou ale přesvědčeny, že českoslovenští legionáři, kteří ve městě pobývali přes rok, nemálo přispěli k hospodářskému a kulturnímu rozvoji celého regionu. Etnograf Vladimir Bože například uvádí, že obyvatelé Čeljabinska přijali Čechoslováky jako osvoboditele od bolševiků a chovali se k nim s úctou. Ve 20. letech 20. století prý v Čeljabinsku vybudovali mrtvým Čechoslovákům pomník. Ten byl ale po konečném vítězství bolševiků společně s přilehlým vojenským hřbitovem srovnán se zemí.