Už rok pátrají portugalské úřady po ztracené Britce Madeleine

Londýn - Británie a Portugalsko si připomínají jeden rok od zmizení tříleté Britky Madeleine McCannové z portugalského letoviska. Případ zaznamenal velkou publicitu kvůli tomu, že rodiče vedou velkou kampaň za nalezení dcerky. Rodiče sami jsou dokonce podle jedné z verzí podezřelí.

Noční můru všech rodičů prožívají britští manželé McCannovi. Už rok jsou bez své dcery Medeleine. Rodiče 3. května 2007 na dovolené v Portugalsku udělali chybu. Zašli na večeři kousek od apartmá, kde spaly jejich tři děti. Nejstarší tříletá Madeleine z pokoje zmizela. Na první pohled se zdálo, že by mohlo jít o únos. Pátrání ale vyznívá do ztracena. Portugalská policie sice označila podezřelé - kromě rodičů i Brita ze sousedství - ale neshromáždila důkazy, které by je k živé nebo mrtvé Maddie dovedly.

Portugalské zákony zakazují zveřejňovat informace z vyšetřování. To ale budí kritiku už i v Portugalsku. „Vyšetřovali rok, je čas předložit výsledky, nebo říct, že nic nezjistili. Je čas přestat s tím mlčením a utajováním. Policie musí složit účty portugalské veřejnosti,“ prohlásil Antonio Marinho Pinto, ředitel portugalské asociace právníků.

McCannovi jakýkoliv podíl na zmizení dcerky odmítají. Nedávno se jim musela omluvit britská bulvární média za to, že dlouhé týdny tiskla nepodložené spekulace o jejich vině. McCannovi mezitím Maddie změnili v tvář hnutí za vznik celoevropské evidence pohřešovaných dětí. A dál po ní na vlastní pěst pátrají. K výročí zřídili horkou linku, na níž mají volat všichni, kdo vypovídali na policii.

Den prvního výročí zmizení dcerky McCannovi strávili v soukromí. V kostele se modlili za šťastný návrat dcery, které by za jiných okolností za týden kupovali dort s pěti svíčkami.