Fischer je v Izraeli, do Palestiny ale nezavítá

Jeruzalém - Premiér Jan Fischer je na návštěvě Izraele. Čeká ho pracovní snídaně s přednostou izraelského statistického úřadu a setkání s prezidentem Šimonem Peresem. Jednat by měli o hospodářské spolupráci a vzájemných bilaterálních vztazích. Český premiér by se měl setkat také s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Česká delegace také položí věnec u Památníku hrdinů a obětí holokaustu v Jeruzalémě. Na palestinská území by ovšem čeští diplomaté neměli během návštěvy vůbec vstoupit.

„Návštěva navazuje na celou řadu předešlých bilaterálních návštěv, ať na úrovni premiérů, nebo na úrovni ministrů zahraničních věcí. Svědčí to o vysokém standardu česko-izraelských vztahů,“ okomentoval to český velvyslanec v Izraeli Michael Žantovský. Ministr zahraničí Jan Kohout jednal v Izraeli minulý měsíc, expremiér Mirek Topolánek v dubnu. Ještě před tím vedl za předsednictví unijní delegaci v Izraeli tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Mezi tématy, o kterých bude premiér Fischer s izraelskými představiteli hovořit, bude blízkovýchodní mírový proces, ale i některé mezinárodní problémy jako například íránský jaderný program. Debatovat budou také o úspěšných vzájemných hospodářských a obchodních vztazích a o možnostech budoucí spolupráce.

Rozhovor s Michaelem Žantovským (zdroj: ČT24)

Premiéra Fischera totiž doprovází početná skupina podnikatelů. Většinou se jedná o zástupce firem zabývajících se vysoce vyspělými technologiemi. Zítra by se měl uskutečnit kulatý stůl s izraelskými partnery, během kterého by se měly dohodnout možnosti využití těchto technologií v Izraeli.