Senát USA je proti výrobě dalších stíhaček F-22

Washington - Americký Senát tvrdě zasáhl proti zbrojnímu koncernu Lockheed Martin. Odhlasoval totiž zastavení výroby vojenských letadel F-22. Koncern tak zřejmě přijde o zakázku v hodnotě skoro dvou miliard dolarů. Senátoři, kteří se vyslovili proti zastavení výroby, ale varují, že tento krok bude znamenat ztrátu mnoha pracovních míst. Rozhodnutí ale ještě neznamená, že se produkce stíhaček zastaví. Můžou ji totiž zachránit peníze z rozpočtu Sněmovny reprezentantů.

Proti projektu na výrobu 187 stíhaček je sám americký prezident Barack Obama, který tvrdí, že pokud se další produkce prosadí, bude zákon vetovat. „V době, kdy bojujeme ve dvou válkách a čelíme vážnému deficitu, by to bylo neomluvitelné mrhání penězi,“ myslí si Obama.

A za pravdu mu dávají i kritici projektu na výrobu F-22. USA se chtějí nyní soustředit na boje v Iráku a Afghánistánu, kde ale tyhle stíhačky nemohou být nasazeny. Kritici navíc zdůrazňují, že každá hodina letu stroje vyžaduje 30 hodin údržby. A toto letadlo je podle nich přežitek strategií z dob studené války.

Zastavit produkci stíhaček navrhl ministr obrany Robert Gates v rámci reorganizace celého zbrojního programu Pentagonu. Ten místo výroby F-22 prosazuje levnější víceúčelové letouny F-35 Joint Strike Fighter.

Stíhačka F-22
Zdroj: ČT24
Vydáno pod