Američané se probouzejí z obamomanie, obliba prezidenta klesá

Washington - Obamomanie, která po prezidentských volbách zachvátila celou Ameriku, je ta tam. Američané se po půl roce vlády prvního černošského prezidenta probouzejí z euforie, obliba Baracka Obamy klesá. Stále více Američanů si podle průzkumu, který zveřejnila agentura AP, myslí, že Obama nedokáže splnit, co před volbami slíbil.

Obliba amerického prezidenta Baracka Obamy nezadržitelně klesá. Odborníci namítají, že to půl roku po nástupu do funkce není nic neobvyklého. Obama je teď stejně oblíbený, jako byl jeho předchůdce George Bush. I tak ale dřívější miláček americké veřejnosti po několika měsících vlády výrazně ztrácí.

Jak v domácí, tak v zahraniční politice Obama čelí mimořádným výzvám a z jejich vzniku již nemůže vinit předchozí vládu. USA se potýkají s nezaměstnaností, ekonomickou krizí a obřím deficitem. Spojené státy čelí také obrovským zahraničním výzvám - jako je například jaderný program KLDR a Íránu.

Obamu i tak stále podporuje 55 procent lidí. Nicméně čím dál víc lidí pochybuje o tom, zda se mu podaří splnit úkoly, které si stanovil. A mezi dotázanými také roste pocit, že si toho Obama na sebe naložil příliš a že se to snaží vyřešit během příliš krátké doby. Navíc si většina Američanů (54 procent) podle průzkumu myslí, že Amerika není pod vedením Obamy na správné cestě. Ještě minulý měsíc mělo přitom takový názor 46 procent lidí.

Vydáno pod