Biden podpořil Gruzii, zbraně jí ale neslíbil

Tbilisi - Americký viceprezident Joe Biden dnes během návštěvy Gruzie neslíbil tamnímu prezidentovi Michailovi Saakašvilimu požadované zbraně (včetně protitankových a protiletadlových), vojenskou pomoc a pozorovatele, kteří by kontrolovali příměří u jejích separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie. Podle Bidena není možné odštěpenecké regiony připojit ke Gruzii vojenskou cestou, jejich samostatnost ale USA neuznají. Viceprezident dnes nicméně znovu podpořil gruzínskou žádost o členství v NATO i přes odpor Ruska a ujistil, že žádné zlepšení vztahů s Moskvou nebude na úkor Gruzie.

Biden v rozhovoru se Saakašvilim zdůraznil, že pro převzetí kontroly nad oběma autonomními republikami, které loni po válce Gruzie s Ruskem vyhlásily samostatnost, nesmí být použita žádná síla, a varoval před jakýmikoli akcemi, které by mohly vyvolat ruskou vojenskou odvetu. V parlamentu potom zdůraznil, že Washington neuzná nezávislost těchto republik a vyzval zbytek světa, aby to také nedělal.


„Budeme s vámi,“ řekl Biden za mohutného potlesku gruzínských poslanců. Dodal, že USA jsou pro jednotnou, svobodnou a demokratickou Gruzii. „Jsme proti termínu sféra vlivu, který pochází z 19. století a nemá nic společného s 21. stoletím,“ dodal v narážce na Rusko.


Rusko v reakci na Bidenovu návštěvu v Gruzii varovalo, že je zásadně proti jakémukoli vyzbrojování Gruzie a že proti tomu přijme konkrétní opatření. Zdůraznilo, že omezí nebo zastaví vojenskou spolupráci s každou zemí, která by dodávala Gruzii zbraně, a odsoudilo znovu americké vojenské cvičení v oblasti.

Spojené státy poskytly Gruzii pomoc ve výši 18 miliard dolarů krátce poté, co Rusové porazili Gruzíny v loňské srpnové válce. Washington však dosud neposkytl Gruzii zbraně, které by nahradily ty, o něž v loňských bojích přišla.