Jižní Evropu dále sužují lesní požáry

Řím - Lesní požáry stále komplikují život obyvatelům jižní Evropy, kde již sežehly desetitisíce hektarů porostů, způsobily smrt osmi lidí a mnohde zaskočily i turisty. Ve Španělsku, kde již požáry od počátku týdne sežehly přes 17 000 hektarů vegetace, je ještě aktivních několik ohnisek. Práci hasičům komplikuje silný vítr a vysoké teploty. Španělské ministerstvo vnitra vyhlásilo v souvislosti s požáry nejvyšší pohotovost. Italská civilní ochrana a hasiči obnovili boj se živlem na Sardinii, kde je stále ještě aktivních šest ohňů, v nichž nalezly ve čtvrtek smrt dvě osoby - na severozápadě ostrova v oblasti Sassari zemřel osmapadesátiletý pastýř a šestapadesátiletý farmář, jehož postihl infarkt, když se snažil uniknout před plameny. Desítky osob se přiotrávily kouřem. Další požár sužuje střední Itálii v Toskánsku.

V pohoří Sierra de Cabrera v provincii Almería v Andalusii na jihu Španělska se ve čtvrtek večer rozhořel nový požár a muselo zde být evakuováno 1 500 osob. Oheň se však daří hasičům zdolávat a obyvatelé se postupně mohou vracet domů.

Nejvíce postiženou oblastí Španělska zůstává Aragonie

Nejvíce postižena je Aragonie na severu, kde ohně strávily 10 600 hektarů, především v provincii Teruel. Ještě dnes tu požáry zdolává na 500 hasičů. Regionální aragonská vláda požádala o zahraniční pomoc; dosud na žádost odpovědělo Portugalsko, které vyslalo jeden letoun Canadair. Ve čtvrtek tu zahynul řidič hasičského vozidla.

Na severovýchodě země v Horta de Sant Joan v Katalánsku je požár, který v úterý připravil o život čtyři hasiče a sežehl 1 200 hektarů porostů, téměř pod kontrolou. V barcelonské nemocnici dnes zemřel další hasič, který v úterý utrpěl popáleniny na 50 procentech těla.

V autonomní oblasti Kastilie-León na severu shořelo 4 200 hektarů, v provincii Cuenca v Kastilii - La Mancha na 3 000 hektarů. Jeden požár tu stále ještě zuří. Ve Valencii na východě zápolí hasiči se čtyřmi požáry. 

Na Sardinii ohrožoval oheň i turisty

Na samém jihu ostrova nedaleko Cagliari museli být evakuováni vězni z trestnice ohrožené plameny na blízkou pláž. Na jihozápadě ostrova v Capo Pecora bylo asi 120 rekreantů na pláži obklíčeno ohněm tak, že museli být evakuováni vrtulníky a záchrannými čluny civilní ochrany.

Značnou měrou přispívá ke vzniku požárů jev zvaný sirocco, což je silný a teplý vítr vanoucí ze Sahary, a také vysoké teploty: ve čtvrtek bylo v některých oblastech Sardinie naměřeno 46 stupňů Celsia.

Požáry jsou i na Korsice

Požáry, které vypukly ve čtvrtek na Korsice a ještě dnes sužují tento francouzský středomořský ostrov, si již vyžádaly 5 lehce zraněných hasičů a zničení desítky domů a kolem 4 000 hektarů lesů a porostů.

Velitel hasičů Bruno Maestracci upřesnil, že oheň také zabil dva koně a zničil padesátku aut, jeden z požárů stále ohrožuje předměstí správního centra ostrova Ajaccio. Většina z 12 požárů, které vypukly ve čtvrtek, bylo nejméně sedm či osm zločinného původu, poznamenal předseda místní správy Jean-Jacques Panuzzi.

Nejvíce postiženou oblastí Španělska je Aragonie na severu země, kde v provincii Teruel živel strávil téměř 10 000 hektarů. Tento týden ve Španělsku přišlo o život celkem pět hasičů a mnoho dalších bylo zraněno. Regionální aragonská vláda požádala o zahraniční pomoc; dosud na žádost odpovědělo Portugalsko, které vyslalo jeden letoun Canadair.

Další požáry v Řecku

Několik požárů vypuklo také v Řecku, zejména na jihu ostrova Peloponés a na ostrově Evia (Euboia), které tu ničí porosty a zemědělské pozemky. Během posledních 24 hodin propuklo v zemi celkem asi 50 požárů, hasiči je však brzy dostali pod kontrolu. Před dvěma lety zničily katastrofální požáry v Řecku 270 000 hektarů porostů a usmrtily 77 lidí.

Další země každoročně trápená požáry je Portugalsko, to je však letos řádění živlu zatím ušetřeno. Propuklo zde sice několik lesních požárů, ale ty byly brzy uhašeny a škody jsou jen malé.

Několik menších požárů propuklo i v Turecku, většinou na pobřeží, ale ani ty nenapáchaly větší škody. Uhašen byl i požár, který propukl ve čtvrtek u letoviska Bodrum na jihozápadě země.

Příčiny požárů - blesk či lidský úmysl

Příčiny požárů jsou různé. Aragonská vláda uvádí, že se vznítily od blesků, jeden z požárů v provincii Cuenca byl založen úmyslně. Za většinou požárů v Itálii stojí podle vyšetřovatelů kriminální živly. Podle zjištění úřadů se tak obvykle snaží získat buď stavební pozemky nebo alespoň výhodné zakázky na rekultivaci poničené přírody.