Slovenský parlament schválil volby a nakonec i eurofond a nového předsedu

Bratislava – Slovenský parlament dnes podle očekávání schválil vypsání předčasných voleb na 10. března 2012. Opoziční sociální demokraté za to vládě slíbili podporu schválení širších pravomocí záchranného fondu eurozóny (EFSF) v opakovaném hlasování sněmovny. Ty nakonec parlament rovněž podpořil, dokument tak schválila celá eurozóna. Poslanci následně odvolali z funkce šéfa parlamentu Richarda Sulíka, jehož strana SaS předtím eurofond nepodpořila a způsobila pád vlády. Na jeho místo zvolili dosavadního místopředsedu sněmovny Pavola Hrušovského za vládní KDH.

Předčasné volby na Slovensku se po rozhodnutí parlamentu uskuteční necelé dva roky poté, co do úřadu nastoupil stávající kabinet. Průzkumy veřejného mínění dlouhodobě favorizují Smer-SD expremiéra Roberta Fica, který s velkým náskokem vyhrál i loňské parlamentní volby, ale nakonec skončil v opozici. Důvodem byl slabý volební zisk jeho tehdejších koaličních partnerů a překvapivý úspěch dvou nových stran, SaS a Mostu-Híd. Tato dvě seskupení spolu s tradičními stranami pravého středu, SKDU-DS a KDH, nakonec vytvořily vládu. Vládní krize ale jejich oblibu může podle slovenského tisku oslabit.

Fico ve středu ohlásil, že jeho strana zůstane vůči dosluhujícímu kabinetu v opozici. Podle pozorovatelů tak získal před konáním předčasných voleb výhodnou pozici, protože může koalici kritizovat za nepopulární rozhodnutí a vysokou nezaměstnanost. Vládu čeká ve sněmovně například prosazení zákona o státním rozpočtu na příští rok, který pro dodržení závazku země snižovat schodek veřejných financí počítá s dalšími úsporami. Kabinet navíc čelí výpovědím více než dvou tisícovek lékařů, kteří požadují mimo jiné vyšší platy.

Vládní krize na Slovensku propukla v úterý, kdy vládní strana Svoboda a solidarita (SaS) předsedy parlamentu Richarda Sulíka ani za cenu pádu kabinetu premiérky Ivety Radičové nepodpořila úpravy ve fungování eurofondu. Další kroky jsou na prezidentovi Ivanu Gašparovičovi: podle ústavy musí členy kabinetu odvolat, avšak vláda by podle dostupných informací měla setrvat v úřadu až do voleb. Pověření dále vést ministerstva ale od Gašparoviče prý nedostanou ministři za SaS, které si v dosluhující vládě Radičová nepřeje.

Sulík skončil v čele parlamentu

Odchod Sulíka z čela sněmovny není překvapením. Zástupci tří koaličních stran SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd ho vybídli k odchodu z funkce už krátce poté, co spolu se stranickými kolegy nepodpořil větší pravomoci pro EFSF. Sulík dobrovolný odchod z předsednického křesla odmítl.

Zkušenosti s konáním předčasných voleb Slovensko už má. Naposledy v roce 2006 nevydržela v úřadu celé čtyřleté funkční období druhá vláda premiéra Mikuláše Dzurindy. Fico tehdy rovněž z opozičních pozic dosáhl zastavení privatizace nebo přijímaní důležitých rozhodnutí vládou až do konání nových voleb. Podobné požadavky nyní šéf Smeru-SD veřejně nevznesl. Premiérka dnes ale oznámila, že vláda už nebude prosazovat rozsáhlé změny v placení daní a odvodů navržené ministrem práce za SaS, které počítaly mimo jiné se zavedením takzvané superhrubé mzdy. Část koalice už dříve avizovala, že vláda i parlament uberou na tempu.

Ačkoliv se čtyřčlenná koalice se kvůli vládní krizi fakticky rozpadla, dosluhující vláda se bude v parlamentu spoléhat na podporu poslanců SaS. Tu bude potřebovat při prosazování zákonů včetně státního rozpočtu na příští rok. Liberálové takovou podporu neodmítli.

Vydáno pod