Stovky lidí po celém světě demonstrovaly proti íránskému režimu

New York - V centru New Yorku v sobotu demonstrovalo několik stovek lidí proti íránskému režimu. Pro islámskou republiku požadovali osvobození politických vězňů a demokracii. Se stejnou výzvou vyšli do ulic na podporu íránské opozice také lidé v Evropě, Asii i Austrálii. Rovněž v íránské metropoli se sešlo velké množství lidí, aby tak odpověděli na vyjádření solidarity z celého světa. Provládní milice je ale podle svědků rozprášila.

Na Times Square na Manhattanu demonstranti nesli transparenty požadující zastavení masového zatýkání a mučení Íránců. Většinou také mladí lidé íránského původu měli zelené prapory jako symbol íránské opozice a neúspěšného prezidentského kandidáta Míra Músávího.

„Chceme, aby íránský lid měl stejná práva, jako máme my tady,“ prohlásil na demonstraci Bijan Afkami, íránský exulant, který už třicet let žije v texaském Austinu. Íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda za souhlasného přitakávání davu označil za zločince. Skupina Íránců také po tři dny držela hladovku a demonstrovala před budovou OSN. Požadovala, aby mezinárodní instituce prošetřily dodržování lidských práv v Íránu.

Reportáž Anety Savarové (zdroj: ČT24)

Íránci požadovali svobodu pro svou vlast

V pákistánském Islámábádu se sešlo asi dvacet Íránců, a to uprchlíků a studentů. Skandovali různá hesla a požadovali svobodu pro svou vlast. „Nevinní Íránci jsou zabíjeni. Chceme spravedlnost za prolitou krev,“ řekl jeden z protestujících, který v Pákistánu žije osm let. Demonstrace se odehrála i ve Spojených arabských emirátech v Dubaji. S transparenty a zelenými balónky tu do ulic vyrazilo několik desítek lidí. Z balónků, na nichž byla písmena, pak své poselství sestavili aktivisté v tureckém Istanbulu. Odsoudili v něm mučení a cenzuru.

Sobotní celosvětovou protestní akci proti Ahmadínežádovu režimu podpořily nevládní organizace jako Amnesty International či Human Rights Watch. Protesty se konaly v desítkách měst celého světa. Demonstranti se sešli v Londýně, Paříži, Berlíně, Bruselu, Praze, Vídni, Tokiu, Stockholmu, Melbourne, Dubaji či Islámábádu. Na mnoha místech nesli protestující transparenty s hesly, která požadovala demokracii v Íránu. Měli i plakáty s portréty lidí, kteří při potlačování protestů v Teheránu zahynuli.

Demonstrace proti íránskému režimu
Zdroj: ČT24