Čeští ministři žádají EU o zrušení víz do Kanady

Brusel - Ministři zahraničí zemí Evropské unie se na svém dnešním jednání budou mimo jiné zabývat zavedením víz pro Čechy cestující do Kanady. Ministři Jan Kohout a Štefan Fühle budou hledat zastání svých kolegů pro případné kroky vůči Kanadě. Případnou vízovou povinnost pro Kanaďany cestující do unie by ale musela navrhnout Evropská komise. Ta o dalším postupu rozhodne až v září.

„Je to první příležitost seznámit ministry zahraničí se situací, která vznikla zavedením víz ze strany Kanady vůči občanům České republiky,“ řekl Jan Kohout o tom, co je možné na ministerské schůzce EU kolem víz čekat. Vízovou povinnost zavedla Kanada 14. července kvůli velkému nárůstu českých žádostí o azyl v zemi. Česká diplomacie žádá Evropskou unii o podporu, v ideálním případě pomoc pro úplné zrušení víz.

„Velmi oceňujeme pozice Evropské komise, která se skutečně za nás postavila v tomto případě,“ řekl Kohout. „Byli bychom rádi, aby s tou zprávou přišla už v září tohoto roku,“ uvedl na dotaz, kdy očekává, že komise kýženou analýzu předloží. O zářijovém termínu předložení zprávy nedávno hovořil i šéf Evropské komise José Barroso.

Švédsko případná víza neodmítá 

Švédsko, které nyní předsedá evropské sedmadvacítce, případné zavedení víz pro Kanaďany cestující do zemí EU neodmítlo. „Vždy stojíme při sobě v Evropské unii. To je také součást stockholmského programu, která se týká imigrace. Pokud vím, Evropská komise to zkoumá. Potom navážeme na její zjištění,“ řekl švédský premiér Fredrik Reinfeldt.

Kromě otázky kanadských víz pro Čechy se budou šéfové diplomacií zabývat problematikou dalšího rozšiřování EU a možným vstupem Islandu do současné sedmadvacítky. Na pořadu jednání bude také situace v Íránu a Gruzii.